2015. augusztus 10., hétfő

Monika Peetz: Léböjt Hotel

A Park Könyvkiadó gondozásában idén jelent meg Monika Peetz nagy sikerű kötetének, a Keddi nők folytatása, a Léböjt Hotel. Ugyan a sorozat első részéhez nem volt szerencsém, kíváncsian vágtam neki, hogy megismerhessem az öt barátnőt.


Monika Peetz: Léböjt Hotel
Eredeti megjelenés: 2012.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Lendvay Katalin
Téma, műfaj: chick lit
Oldalszám: 352 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
1 hét, 5 nő, 0 kalória - a Keddi nők újra akcióban!
Másfél évvel sorsfordító zarándokútjuk után a keddi nők újabb közös nyaralásra indulnak. Hét nap tökéletes kikapcsolódás: se férfiak, se család, se internet, se telefon. Egy teljes hét a léböjtkúra, a salaktalanítás és a méregtelenítés Bermuda-háromszögében, hogy nyomtalanul eltűnjenek a fölös kilók, a méreganyagok, a munkahelyi stressz és a családi gondok. Ám hamar kiderül, nem a farkaséhség az egyetlen, amivel meg kell küzdeniük, mert nem csak a kilóktól, a múlttól sem olyan könnyű megszabadulni.
Monika Peetz író, dramatgurg, forgatókönyvíró. Keddi nők című regénye 2010-ben jelent meg Németországban, és még abban az évben több mint egymillió példány kelt el belőle. Azóta 23 nyelvre lefordították, és meg is filmesítették.


A sorozat első kötetéből filmet is forgattak
Eva, Judith, Kiki, Estelle és Caroline. A keddi nők. Kicsit tényleg tartottam tőlük, már csak azért is, mert attól féltem, az írónő rögtön az elején le akar majd nyomni egy csomó nevet és egy komplett kapcsolati hálót a torkomon, én meg csak kapkodhatom a fejem, miközben egy laza és könnyed kis olvasmányra vágyom. Az elején mindjárt kellemes csalódás ért, mert amellett, hogy fokozatosan ismerkedtem meg az öt hölgyeménnyel (és azzal, tulajdonképpen mit is jelent a keddi nők elnevezés), Monika Peetz épp csak annyi információt csepegtetett el a korábbi fejleményekről, hogy picit bosszankodjam azon, hogy abból a sztoriból kimaradtam.

"Minden régi legendában van egy morzsányi igazság."

A regény elején Eva életébe nyerünk röpke bepillantást, ami - természetesen - nem véletlen. Az ő nagy - és lassan ötven éve megfejtésre váró - családi titka a történet vezérfonala. Közvetve és közvetlenül is ennek köszönhető, hogy az öt barátnő felkerekedik, és egy "kellemest a hasznossal kirándulás" keretén belül részt vesznek egy hétnapos léböjtkúrán, és megpróbálják felgöngyölíteni az 1965-ben történteket. A léböjtkúra helyszíne, Achenkirch ugyanis nagyban kötődik (tulajdonképpeni egyik kiindulópontja) az Eva múltjában motoszkáló titoknak. 

"A böjtölés nem más, mint lomtalanítás a saját házunk táján. 
A test és lélek egyhetes nagytakarítása."

A könyv eredeti borítója
A nyomozás azonban nem megy zökkenőmentesen. Egyrészt azért, mert a keddi nők közül nincs mindenki beavatva abba, hogy a nyaralásnak, a testi-lelki feltöltődésen kívül tulajdonképpen milyen funkciója van még, másrészt pedig a léböjtkúra, nos, hogy úgy mondjam: kellemetlen, ámde kétségkívül elkerülhetetlen velejárója szintén hátráltatja a múltban való vájkálást. Mindeközben persze nem csupán Eván és történetén van a hangsúly. A többiek élete, problémája is megvillan itt-ott. Mit tegyünk, ha a férjünk megcsal minket valakivel, és főképp akkor mit tegyünk, ha az a valaki történetesen az egyik barátnőnk? Felmelegíthető és meghitté tehető-e egy nyitott házasság? Hogy alakul az anya-lánya viszony negyven felett? Mi történik, ha hosszú évek után egy nőben találjuk meg lelki társunkat? Hogyan reagáljunk az élettől kapott pofonokra? 

"...mindenkinek annyi esély jut, amennyit ad magának."

A  "mellékszálak" közül Kiki és története volt számomra a legszimpatikusabb. Nem igazán tudok rá magyarázatot adni, hiszen alapvetően nem rokonszenvezek a "csődtömeg" karakterekkel. Bár megeshet, hogy a csődtömeg erős túlzás, így megpróbálom körülírni, mit értek ezalatt. Noha lenne hozzá tehetsége, Kiki nem használja ki a benne rejlő értékeket, kevés az önbizalma, ezáltal minden jó lehetőség alól kihúzza magát. Mindazonáltal, talán épp ezek miatt nekem kiemelkedett a többiek közül, és nagyon szurkoltam, hogy egyenesbe érjen. A kötet kedvenc rövidke eszmefuttatása is hozzá kapcsolódik egyébként, ami meglepően mély gondolatokig képes vinni az olvasót - egy limonádéhoz képest. 

Monika Peetz
"- Boldog lehetsz, hogy ilyen apát fogtál ki a gyerekednek - hallhatta Kiki lépten-nyomon. Ő maga néha nehezen értette meg a világot. Maxot megtapsolják, amiért a diplomamunkája mellett jut ideje Gretára is, neki, amellett, hogy ellátja Gretát, a karrierjét is építenie kell, mire mindenki felvonja a szemöldökét: minek szül az ilyen gyereket!  Ha Max viszi magával Gretát egy üzleti tárgyalásra, szuperapaként ünneplik,  ha ő teszi ugyanezt, alkalmatlannak ítélik a munkavállalásra.  Senki sem hangoztatta, hogy Max boldog lehet egy ilyen teremtés mellett."

A Léböjt Hotel kellemes és igazi csajos olvasmány. Megtalálható benne minden, ami egy üdítő olvasós-kikapcsolódós délutánhoz szükséges: barátság, helyzetkomikumok, egy csipet humor, laza nyelvezet, női praktika, problémamegoldás és - hogy izgalomból és talányból se legyen hiány - egy kis nyomozás és kutakodás a múltban. Ha nyaralás vagy strandolás előtt állsz, bátran dobd be a törölköződ mellé a könyvet, és kapcsolódj ki a Keddi nők társaságában! 

"Miért is olyan bonyolult a szerelem? Amikor a barátság olyan egyszerű."

2 megjegyzés:

  1. Szia! Én nem maradtam ki az első részből, nagyon tetszett. Véleményed megerősítésített abban, hogy ezt a könyvet sem szabad kihagynom. Köszönöm :)
    Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bea!

      Örömmel olvasom soraidat, köszönöm :)
      Úgy tervezem, hogy sort kerítek az első részre is.
      Kellemes szórakozást a Léböjt Hotelhez :)

      Patrícia

      Törlés