2015. augusztus 27., csütörtök

Matthew Quick: Napos oldal

Patnek van egy elmélete, miszerint az élete egy film. Egy film, melynek nem csak szereplője, de nézője is egyben...A regény elbűvölő utazásra invitál Pat elméjébe, ahonnan ugyan kissé torz, ugyanakkor végtelenül szívszorongató és szórakoztató is a kilátás. Ahonnan mi is nézői lehetünk Pat filmjének, amely néha szomorú, néha vidám, mint maga az élet. A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Ismerd meg a Napos oldalt, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyvet!


Matthew Quick: Napos oldal
Eredeti megjelenés: 2008.
Hazai megjelenés: 2013.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Stern Gábor
Téma, műfaj: pszichés problémák
Oldalszám: 322 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
A regényből nyolc Oscar-díjra jelölt film készült Bradley Cooper, Jennifer Lawrence és Robert de Niro főszereplésével.
Patnek van egy elmélete, miszerint az élete egy film. Egy film, amelynek nem csak főszereplője, de nézője is egyben, és amelynek rendezői székéből maga Isten dirigál. Egy film, amelynek csak és kizárólag akkor várja hepiend a végén, ha kiállja a maga elé állított próbatételeket. Ezek után talán nem meglepő, hogy Pat frissen szabadult egy elmegyógyintézetből. És az sem, hogy egyik leküzdendő akadállyal szembesül a másik után: senki sem hajlandó beszélni vele a nagy Ő-ről, aki jelenleg ex, kedvenc csapata vereséget vereségre halmoz, a talán még nála is furcsább Tiffany folyton ott liheg a nyakában, az új pszichiátere pedig mintha házasságtörésre biztatná, hogy elősegítse gyógyulását. És ha ez még nem lenne elég, egy világhírű szaxofonos kísérti! A regény elbűvölő utazásra invitál Pat elméjébe, ahonnan ugyan kissé torz, ugyanakkor szívszorongató és végtelenül szórakoztató is a kilátás. Ahonnan mi is nézői lehetünk Pat filmjének, amely néha szomorú, néha vidám, mint maga az élet. "Matthew Quick a Napos oldallal igazi szívszorongató regényt alkotott." - Kirkus Rewievs



"Az augusztusi köd sűrű, tökéletes a zsírégetéshez."

Matthew Quick
Rém fura egy könyv volt ez számomra. Az első szótól kezdve beszippantott, aztán villámtempóban átszánkáztam az egész regényen. És ami a legfurább: egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy tulajdonképpen tetszett-e. De úgy igazából! Ráadásul, még a filmmel sem tudom összehasonlítani. Azt ugyanis nem láttam. A bevett tendenciából kiindulva, a könyv biztosan jobb. Nem mintha ezzel most ki lennék segítve. Az tökéletesen világos előttem, hogy miközben olvastam a történetet, jól szórakoztam. De hogy különösebben mély nyomot hagyott-e bennem?

Lássuk az élményeimet! Először is: sötét helyen tapogatóztam. Utána szépen lassan kezdett világos lenni. Hogy aztán minden zavaros legyen...és a végén - a hóesés nyugalmában - reménykedhessek a főszereplőkkel a tavasz újra beköszönő napsugaraiban. Röviden így tudnám vázolni, mi történt velem abban a néhány órában, amit Pat és Tiffany, no meg a többiek társaságában töltöttem. Így szabadult ki Pat az elmegyógyintézetből, így teltek a mindennapjai és igen, azt hiszem, ilyen reménykeltőek voltak a regény utolsó gondolatai. Mintha egy (újjá)születés történetével ismerkedtem volna meg. Ami lényegében így is volt.

"Nem akarok borús helyen maradni, ahol senki sem hisz a napos oldalban 
vagy a szerelemben vagy a hepiendben, 
és ahol az az általános vélekedés, 
hogy Nikkinek nem fog tetszeni az új külsőm, 
sőt látni sem akar majd, amikor a különidő véget ér."

Illusztráció a történethez
Kedveltem Patet - az az igazi megszállott fajta, akiről olvasni roppant szórakoztató, de az életben a jó ég mentsen meg tőle, ha egy picit sietsz vagy ingerültebb vagy. Az a tipikus "az agyamra mész" alkat. Elsőre talán megmagyarázhatatlan lököttséggel, gyermeki lélekkel, mégis iszonyat mélységgel. Picit komolyabb vizekre terelve a gondolatmenetet, félelmetes volt belegondolni, hogy micsoda hatalmas falat képes építeni az elme, hogy megóvja tulajdonosát a múlt árnyaitól. Persze, hogy jobb a napos oldalon élni! Ezt Pat is tudja. Mindenki tudja. Csakhogy: ott sem minden móka és kacagás! Azért, hogy ott is tudj maradni, bizony minden nap keményen meg kell küzdeni. Nekem ezt üzente Pat a maga - néhol erősen Forrest Gumpra hajazó - stílusában.

"- Nem vette észre még, hogy az élet egymás utáni filmek sorozata? 
- Nem. Meséljen erről!
- Tudja, különböző kalandjaink vannak. Mindegyik valamilyen bonyodalommal kezdődik, de aztán felismerjük, hogy azt nekünk kell megoldani, ezért elkezdünk keményen dolgozni rajta, és eközben fejlődünk és jobb ember lesz belőlünk. Ezzel előkészítjük a terepet a hepiendnek, ami így biztosan el is jön..."

Hajazó. Azt hiszem, ez a legjobb szó arra, ami a regénnyel kapcsolatban gyakorlatilag végig bökte a kis csőrömet. Forrest Gump valahogy végig ott lapult a sztoriban, amire a szerelmi Jenny Nikki-vonal csak még inkább ráerősített. Ettől függetlenül is akaratlanul felsejlett bennem, az ezt már láttam/hallottam/olvastam gondolata, és bizony akárhogy szerettem volna - többek között pont az imént említett okoknál fogva - a legkevésbé sem tudott meglepni. Avagy: szerintem túl kiszámítható volt. Ami lássuk be: tekintve, hogy pszichiátriai esetekről van szó, nem túl jó ómen. Bár, lehet, hogy csak nekem. Ebben az esetben viszont szeretnék segítséget kérni!

Jelenet a filmből
"...az élet egy családi film. 
A való életben gyakran végződnek rosszul a dolgok..."

Tehát, nem is tudom. Itt van a szerethető Pat, a szintén kedvelhető Tiffany, a depressziós apa, a fura testvér és a mellettük érthetetlen módon kiálló édesanya. Itt mindenki megzakkant, azt hiszem. Én meg még mindig nem tudom eldönteni, mit kezdjek ezzel az egésszel. Mindenesetre, a fülszöveg nem állított valótlant, mikor érdekes utazásra invitált. És magam sem bántam meg, hogy kezembe vettem a könyvet, mert tényleg kikapcsolt. Fura volt kilátni Pat fejéből, fura - de vicces és érdekes - volt vele együtt gondolkodni, megmosolyogni a helyzetkomikumokat, a vicces elszólásokat, várni a végkifejletet és együtt bosszankodni a focin.

Blogturné Klub


A turné állomásai

08.25. - Tekla könyvei
08.27. - Szembetűnő
08.31. - Media-Addict

Nyereményjáték

A Napos oldal történetéből nagy sikerű film is készült Bradley Cooper és Jennifer Lawrence főszereplésével - utóbb Oscar-díjat is nyert alakításáért. A mostani játék során a kedvenc filmünkről írunk pár sort, melyben Bradley vagy Jennifer játssza a főszerepet :) A feladatod, hogy kitaláld, melyik filmről van szó, és beírd a refflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újrasorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz. 

A filmben, amire gondoltam Bradley Cooper egy írót alakít, aki egy véletlen folytán jut kézirathoz, melyet végül saját maga jelentet meg. Ám a könyv valódi szerzője egy nap megjelenik a népszerű írónál...A hazánkban 2012-ben megjelent filmben Cooper mellett olyan nevek bukkannak fel, mint Zoe Saldana, Olivia Wilde, Jeremy Irons vagy Dennis Quaid. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése