2015. szeptember 22., kedd

Monika Peetz: Keddi nők

2014-ben jelent meg Monika Peetz: Keddi nők című regénye a Park Könyvkiadó gondozásában, s egy év múlva, avagy idén, már érkezett is a folytatás, a Léböjt Hotel. Utóbbival nyáron alkalmam nyílt megismerkedni, s be is számoltam Nektek róla. Akkor ígéretet tettem, hogy igyekszem minél hamarabb pótolni az első részes elmaradásom, És lám: a kiadó jóvoltából tartom szavam. Lássuk!


Monika Peetz: Keddi nők
Sorozat: Keddi nők (1)
Eredeti megjelenés: 2010.
Hazai megjelenés: 2014.
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Lendvay Katalin
Téma, műfaj: chick lit
Oldalszám: 352 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
„A hazugság visszatér, mint a bumeráng, és azt találja el, aki eldobta – esetleg azért, hogy elejét vegye valami nagyobb bajnak. Ez a bumeráng néha azonnal visszatér, néha csak sokára.” Caroline, Eva, Estelle, Kiki és Judith belevaló kölni nők, akik egy francia nyelvtanfolyamon barátkoznak össze. Levizsgázni ugyan csak egyikük tud, de a barátság megmarad, tizenöt éven át minden hónap első keddjén együtt vacsoráznak a Le Jardin étteremben, beszélgetnek, megosztják egymással kisebb-nagyobb gondjaikat, örömeiket, nyaranta pedig elutaznak egy-egy hosszú hétvégére. Miután Judith megözvegyül, és igen rossz idegállapotba kerül, bejelenti, hogy ezúttal nem tart a többiekkel, mert rábukkant férje, Arne zarándoknaplójára, és helyette is szeretné végigjárni az El Caminót, befejezni azt, ami a férfinak a betegsége miatt már nem adatott meg. A keddi nők döbbenetén felülkerekedik a kalandvágy és a szolidaritás, így aztán egyhangúan úgy döntenek, hogy elkísérik. Igen ám, de a naplóval valami nem stimmel. Állandóan eltévednek, és kezdenek arra gyanakodni, hogy Arne sosem járt arra, amerre ők. Hamarosan arról is meggyőződnek, hogy semmi és senki nem az, aminek látszik. Szinte még egymásról se tudnak semmit…
„Fergeteges romantikus komédia.”


Keddi nők a filmvásznon



"Hiába, nehéz meló ez a vezeklés.
Főleg, ha sok van a rovásunkon."

Izgalmas dolog, ha belecsöppensz egy sorozatba anélkül, hogy ismernéd az előzményeket. És kiderült, az is épp olyan izgalmas, ha pótolni szeretnéd az elmaradásod. Az augusztusi Léböjt Hotel után szeptemberben megismerkedtem a sorozatindító, Keddi nőkkel is. Mármint, a keddi nőket természetesen már ismerem a második részből, de közös történetük kezdetét eleddig nem. Fura volt a recenzió megírása előtt visszaolvasni a nyári értékelésem. Például azért, mert azt gondoltam, ugyanazokkal a szereplőkkel fogok rokonszenvezni, mint a második részben. De ez így nem egészen igaz. 


"Voltak a keddi barátnők életében pillanatok, amelyekben minden jól összejött 
és értelmet adott mindennek.
Ez a pillanat nem tartozott közéjük."

Fotó a Léböjt Hotel forgatásáról
A keddi nőkkel a Le Jardin tulajdonosa, Luc révén ismerkedhetünk meg. Ő az, aki a kötet elején gyakorlatilag elmeséli, ki is ez az öt nő, akik minden hónap első keddjének estéjét az éttermében töltik. Összevetve a karaktereket második részes önmagukkal, rengeteg különbségre lettem figyelmes. És rájöttem: lényegében elkerülhetetlen, hogy a két részt összehasonlítsamAz első rész Judithé. Ahogy a másodikban Eva körül, úgy itt körülötte forognak az események. A megtört asszony, aki férje halála után kevésbé találja helyét a világban. Mígnem kipattan a(z isteni) szikra, s mintegy misszióként, Judith elhatározza, hogy bejárja a férje naplójában leírt utat, s elzarándokol Lourdes-ba. Útját azonban nem egyedül teszi meg. A keddi nők mindegyike vele tart - még akkor is, ha így le kell mondaniuk egy többcsillagos wellness kényeztetéséről. A bonyodalmak persze nem kerülik el a kis társaságot, rögtön az első útelágazásnál galibába kerülnek, s ez még csak az út legeleje. 


"Gyakorlott fellegjós vagyok - állította magabiztosan, és elhitette Judithtal, hogy a felhők fekete-erdei meggytortára hasonlítanak. - Édes évek elé nézünk - suttogta a fülébe. És Judith hitt neki - míg másképp nem alakul minden."

Fura, mert csak részben emlékeztem arra, miért is volt ellenszenves számomra Judith a második részben. Itt gyakorlatilag az áldozat szerepében tetszelgett, egészen addig, míg ki nem buktak a csontvázak a szekrényből. Ekkor minden megváltozott. Itt talán még sokkal hangsúlyosabban vannak jelen azok a kérdések, mint például: vajon meddig tart a barátság? Mi az, amit még el tud viselni egy ilyen kapcsolat? Mi az, amit meg tudunk bocsátani egy számunkra kedves személynek, és mi az, amit már nem? Másrészről pedig: hol ez a határ, és érdemes-e elmennem odáig? Tükörbe tudok-e utána nézni? Persze, mondhatjuk, hogy a chick lit általános kérdései ezek: a pasik és a barátság...


A Keddi nők egy kis szőlő és körte társaságában
Saját fotó :)
"Csak akkor kérdezzen az ember,
ha a választ is képes elviselni."

...de a Keddi nők egy érdekes utazás is egyben. Az önismeret és az emberismeret, a bizalom és a csalódás, a móka és kacagás, az együttérzés és megbocsátás története. Mindez pedig megszórva az elmaradhatatlan humorral, helyzetkomikummal, iróniával. Én megint csak nagyon jól éreztem magam e között az öt -kissé lökött- nő között. Kikapcsoltak, néha elgondolkodtattak, és mindenek felett: szórakoztattak. Habkönnyen. Nem csoda, hogy a filmvilág is felfigyelt a sztorira. Én a magam részéről, már várom, hogy a harmadik résszel, a harmadik hölgyeménnyel (legyen az bármelyikük is) közelebbről is megismerkedhessem. Mert, ugye: lesz harmadik rész?


Ismerkedj meg a sorozat második kötetével is!
Monika Peetz: Léböjt Hotel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése