2015. október 8., csütörtök

Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd

A Csajok és csokik sorozat első részeként jelent meg idén hazánkban Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd című ifjúsági regénye, s a magyar olvasók ugyancsak 2015-ben vehették kezükbe a sorozat második szeletkéjét is, a Mályvacukor égboltot. Ez utóbbiról már olvashattátok nem titkoltan elfogult véleményem. Nyári ígéretemhez híven pedig, a Kolibri Kiadó jóvoltából, a Cseresznyés ábránd recenziója következik.


Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd
Sorozat: Csajok és csokik (1)
Eredeti megjelenés: 2010.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Angyalosy Eszter
Téma, műfaj: családi, ifjúsági
Oldalszám: 368 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv.
Cherry története, a Cseresznyés ábránd az első.
Cherry Costello élete hamarosan örökre megváltozik. Somersetbe költözik az apukájával, ahol egy új anyuka és egy csomó vadiúj testvér vár rá. Rögtön az első napon megismeri Shay Fletchert, aki annyira szívdöglesztő, hogy az már közveszélyes. Csakhogy Shay foglalt: Cherry új mostohatestvérével, Honey-val jár. Cherry pontosan tudja, milyen kockázatos Shayjel barátkoznia hiszen ezzel mindent tönkretehet. Csakhogy ez még nem jelenti azt, hogy távol is tudja tartani magát tőle. Csajok és csokik. Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története Neked melyik lány lesz a kedvenced? Talán a Cseresznyés ábránd főhőse, Cherry? Az a lány, akinek tejeskávé színű a bőre, sötétbarna szeme pedig mandulavágású. Akinek élénk a képzelete, szórakoztató a társaságában lenni, és aki mindig kiáll magáért. Cathy Cassidy nyolc-kilencéves korában írta meg első képeskönyvét kisöccsének, és azóta ontja magából a történeteket. Magyarul elsőként a Csajok és csokik-sorozata (a Cseresznyés ábránd az 1. kötet) jelenik meg, melynek a vagány Tanberry-nővérek a főhősei, de mellettük feltűnik néhány szupermenő srác is, valamint Cathy egyik legnagyobb szerelme, a csokoládé is fontos szerepet kap. Cathy Skóciában él a családjával. Az összes munka közül, amivel valaha megpróbálkozott, az írást szereti a legjobban hiszen amikor ír, mást sem kell csinálnia, mint ébren álmodozni egész álló nap.




Ha nincs a közeledben valami finomság, ne vágj bele a könyvbe 
Ki is áll a sorozatindító középpontjában? Egy szeretethiányos, sikertelen tinédzser leányzó, akit édesapja egyedül nevel. Cherry minden lehetőséget megragad, hogy felhívja társai figyelmét arra, ő is épp olyan értékes, mint bárki más. Eszközeiben nem válogat: mindenféle színes történetet ad elő arról, édesanyja milyen kalandos életet él. Ezen szokásáról azután sem tesz le, miután apja bejelenti, egy hamisíthatatlan angol kastélyba költöznek. No, nem azért, mert rájuk szakadt volna a bank, hanem mert a család bővül. És nem csak egy pótanyukával...Mi történik ezután? Hogy illeszkedhet be egy tizenéves leányzó egy számára vadonatúj élethelyzetbe? Hogy fogadják az új testvérek? Egyáltalán: szívesen látják-e őt? Elfogadják-e? Mindenféle máz és hazugság nélkül...

"A múlt veszélyes hely. Visszatekinthetsz rá egy történet erejéig, láthatod lágyabbnak, édesebbnek, mint amilyen valójában volt...de aztán elalszol, és az igazság előbújik anélkül, hogy észrevennéd, és keserűen ébredsz fel."

Cherry külön kis birodalmat kap a kertben 
A sorozat alapja nagyon fontos, nagyon mai témát tárgyal: egy mozaikcsalád létrejöttét. A sorozatindító kötet az első lépéstől figyelemmel követi és bemutatja a  négy Tanberry-lány és Cherry összeszokásának történetét. Az összecsiszolódás fázisa azonban korántsem egyszerű. Az már az elején látszik, hogy Honey kevésbé nyitott az új élethelyzetre. Azt hiszem, mindannyiuk közül az ő lelkivilágát érte a legnagyobb csapás szülei válását illetően, ő az, aki nem tudja és nem is akarja elfogadni, hogy anyjának sikerült az, ami apjának már jóval korábban: továbblépett. Húgai azonban szeretettel fogadják Cherry-t, aki ennek ellenére továbbra is úgy véli, csak régi módszereivel érheti el, hogy kedveljék.

Imádom, hogy minden egyes leányzó külön egyéniség, mégis mindannyian magukon viselik saját korosztályuk sajátosságait, mind az öt lány megnyilvánulásában és cselekedetében benne rejtőznek a tipikus jegyek, és mégsem sablonkarakterek.

Ez az, amit roppantmód élvezek ebben a sorozatban: hogy akaratlanul is toleranciára nevel, és picit rákényszeríti az agyam arra, hogy még inkább igyekezzem több nézőpontból is szemlélni a szereplőket, az eseményeket. Mert nem tudom elítélni egyiküket sem amiatt, ahogyan viselkednek - vagy épp nem viselkednek. Minden leányzó hordozza a maga kis keresztjét, a sérelmeit és a fájdalmait, és sajátos úton-módon próbálják is megoldani azokat. Csodálatos utazás az, ahogy - szinte mind - rájönnek, hogy ez csakis együtt lehetséges. És hogy ezáltal cseppet sem veszítik el épp kialakulóban lévő egyéniségüket. Teljes meglepetés számomra a Csajok és csokik sorozat. Tényleg nem vártam, és soha nem is gondoltam volna, hogy egy ifjúsági regény ilyen hatással lehet rám. Persze, ifjúsági sorozat lévén, itt sem maradhat el a szerelmi szál, ami a legkevésbé sem csak a tiniszerelem alapvető kuszasága miatt bonyolult.

Cathy Cassidy
S bár a Cseresznyés ábránd Cherry változásaira, érzéseire fókuszál, nagyon érdekes volt megfigyelni saját magamon, hogy még így is inkább a Skye-jal kapcsolatos dolgokra, az ő rövidke epizódjaira koncentráltam. A második rész lett volna rám ekkora hatással? Annyi biztos, hogy talán egy hajszállal, de a Mályvacukor égbolt jobban a szívemhez nőtt. Tegyük hozzá: a sorozatindító így is a maximális elégedettséget váltotta ki belőlem. Bár nem szoktam ilyenekkel dobálózni, de kicsit úgy érzem, ha az iskolai ajánlott és/vagy kötelező irodalmat átstrukturálhatnánk, ennek a sorozatnak, illetve Cathy Cassidy kifinomult, szórakoztató, mégis nevelő szándékúnak is titulálható történeteinek bizony ott lenne a helye minden fiatal tinédzser polcán. Alig várom a harmadik részt!

"-Tudod, az anyukám mindig azt mondta, ha bemegyek a tengerbe, kívánjak valamit - mondom vacogó fogakkal. A szavaim rám is meglepetésként hatnak. - Azt mondta, a tenger elviszi az álmaimat, hogy valóra váltsa őket, és aztán kimossa a partra..."

A sorozat következő részéről itt olvashatsz:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése