2016. május 4., szerda

Becky Albertalli

Becky Albertalli bemutatkozó regényével bebizonyítja, hogy egy ifjúsági regény akkor is lehet menő, ha nincs benne világpusztulás, mágia avagy vámpírok, mindössze egy ellenállhatatlanul jópofa srác, no meg sok-sok oreo.

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Eredeti megjelenés:
Hazai megjelenés: 2016. április
Műfaj, téma: ifjúsági, LMBT
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Weisz Böbe
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 324 oldal

Fülszöveg:
Sokak szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.
Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…
Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…
Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13 országban szerelmesek a lányok, és hát mit tagadjuk, a fiúk is.

Becky Albertalli
Rendhagyó poszt következik, ugyanis ebben a bejegyzésben most nem egy könyvet, hanem annak szerzőjét fogom bemutatni, ezzel pedig igen esélyes, hogy egy új rovat is útjára indul: ismerd meg a szerzőt! Természetesen, ettől függetlenül az elkövetkező hetekben érkezik majd recenzió a Simon és a Homo sapiens-lobbiról is, először azonban Becky Albertallinak jártam utána. Mi lehet a sikerének titka? Hiszen manapság nem annyira jellemző, hogy egy elsőkönyves szerző regényéből azonnal filmet is forgassanak...2015 októberében azonban bejelentették, hogy a Fox 2000 megszerezte az adaptációs jogokat. Becky Albertalli első regényét olyan nevek viszik vászonra, mint Wyck Godfrey, Marty Bowen és Isaac Klausner (Csillagainkban a hiba).  De vissza a szerzőhöz! Mint rendes kutakodó blogger, először is az írónő honlapjára látogattam el. Először azt gondoltam, ezt csak úgy mellékesen említem majd meg itt a posztban, viszont annyira jópofa a honlap, hogy a bejegyzés végén találhattok egy kis extrát róla. 

Becky Albertalli, amerikai írónő, pszichológus. Első könyvével, a Simon és a Homo sapiens-lobbival azonnal bevéste magát a young adult sikerkönyvek közé. Legelső interjújában, melyet egy bloggernek adott még 2014 elején, őszintén és szerényen  mesélt egyrészt magáról, másrészt pedig első könyvéről, és annak kiadási körülményeiről. Hihetetlen, de mindössze öt nap alatt pozitív visszajelzést, ezáltal pedig zöld utat kapott a könyv kiadása. Elsőkönyves szerző, első próbálkozás, azonnali siker. És nem csak hazájában, hanem egyre több és több országban, hamarosan pedig - előreláthatóan - a filmvásznon is. Az említett interjúból két kérdést ragadtam ki. Ezeket szerkesztettem a bejegyzésbe - szigorúan szabad fordításban. A teljes interjút ide kattintva olvashatjátok.

Becky Albertalli
Először is, mesélj nekünk magadról!
Rögtön az elején be kell vallanom, hogy ez az első interjú, amit adok. Ez igazán izgalmas számomra. Teljesen új vagyok a blogok, a twitter, az ügynökök és könyvkiadás világában, noha már gyerekkorom óta írok történeteket és vezetek naplót. Atlanta külvárosában, Sandy Springsben nőttem fel, Connecticutban jártam egyetemre, és Washingtonban doktoráltam. A férjemmel, a fiammal, a kutyánkkal és macskánkkal nemrégiben költöztem vissza Atlantába, napjaimat a gyermekemmel való foglalkozás tölti ki. Gyakorlatban pedig pszichológus vagyok, elsősorban a tinédzserekkel foglalkozom. Egyéb információk rólam: a kedvencem az Oreo-jégkrém, talán túl sok valóságshow-t nézek, és hatalmas Harry Potter rajongó vagyok. (...)

Miről szól a Simon és a Homo sapiens-lobbi?
(a választ a fülszövegben találjátok)

Honnan merítetted az ötlet a történethez? Meddig tartott megírni a regényt?
Nem tudom pontosan, a cselekmény hogy született meg, de a főhős karaktere már régóta létezett a fejemben. Élt egy kép bennem egy kócos, kapucnis, meleg fiúról, ő lett végül Simon. Azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy már sok olyan fiatallal dolgoztam, aki magát melegnek, vagy nemi identitászavarral küzdőnek nevezte meg, és kétségtelenül ők a legbátrabb emberek, akikkel valaha találkoztam. Ügyeltem arra, hogy ne használjam fel az ő történetüket, de általánosságban nagyon sok tinédzser ihletője volt a történetnek, akivel volt szerencsém együtt dolgozni. (...) Az írás folyamata, az elejétől a végéig, beleértve a módosításokat is, nagyjából öt hónapig tartott.

About
És végül, ahogy a bejegyzés elején említettem, egy kis kitérő Becky Albertalli honlapjára. Eddig még nem találkoztam ezzel a buborékos megoldással, de igazán ötletesnek találom. Gondoljunk csak bele, ha csak szófoszlányokban mutatkoznánk be, milyen képet tudnánk festeni magunkról? És meddig tudnánk komolyak maradni? Becky Albertalli bemutatkozása a vegyes információk tengere. Ezáltal sem unalmasnak, sem elbagatellizáltnak nem mondható, leginkább a szórakoztató jelzőt aggatnám rá. Az alapinformációkat - ideértve, hogyan is kell kiejteni az írónő nevét - mindenesetre megtudom. Becky Albertalli Atlantában született és nevelkedett, két testvére van. Egészen óvodás kora óta alkot történeteket, a legkorábbiak általában háziállatokról szóltak. Az egyetem után Washingtonba költözött, ahol doktori címet szerzett. Mindezen információk között pedig megbújnak az elmaradhatatlan adalékok: nagyon válogatós, és imádja a jégkrémet - meg úgy általában az édességet, tizenhat éves kora óta odavan a Harry Potterért. Persze, minden apró részletet nem fedek fel, alap angol nyelvtudással érdemes körbenézni a honlapon. Én pedig egyre izgatottabban várom, hogy időt szakítsak a könyvre, és írhassak is róla :) 

Blogturné Klub


A turné állomásai
04.24. - Angelika blogja
04.26. - Media Addict
04.28. - Deszy könyvajánlója
05.04. - Szembetűnő
05.06. - CBooks
05.08. - Dreamworld


Nyereményjáték

Mostani játékunk egyben könyvajánlóként is szolgál, mivel minden állomáson egy-egy, magyar nyelven megjelent, LMBT témájú regény borítójának apró részletét találjátok. Ha ügyesen nyomoztok, akkor a turné végére nem csupán kilenc, olvasásra érdemes könyvet fedezhettek fel, hanem esélyetek nyílik megnyerni a Simon és a Homo sapiens-lobbi három példányának egyikét.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése