2016. május 27., péntek

Julie Klassen: Lány a kapusházban

Julie Klassen világát tavaly megjelent, A táncmester c. regénye kapcsán ismertem meg. A General Press Kiadó jóvoltából lehetőségem nyílt megismerkedni az írónő másik három, hazánkban eddig megjelent kötetével is. A sort a Lány a kapusházban értékelése zárja. 

Julie Klassen: Lány a kapusházban
Eredeti megjelenés: 2010.
Hazai megjelenés: 2014.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Recski Júlia
Téma, műfaj: romantikus regény
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 352 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Az alacsony sorból származó Matthew Bryant kapitány sikeres és gazdag emberként tér vissza Angliába a napóleoni háborúk után. Eltökélt szándéka, hogy bebizonyítsa egykori kedvesének, hatalmas hibát követett el, amikor visszautasította a lánykérését. Ám amikor felfedez egy régi kapusházat új birtokán, azonnal felkelti az érdeklődését annak titokzatos lakója, a csendes és gyönyörű Mariah Aubrey. Matthew, kíváncsiságának engedve, elhatározza, hogy felfedi a lány kilétét és múltját. Bár Mariah feltett szándéka, hogy megőrizze titkait, a férfi egyre közelebb kerül hozzá. Az események láncolata kisvártatva azonban nem várt fordulatot vesz, és a két fiatalnak el kell döntenie: engedik-e, hogy a múlt fogságban tartsa őket, vagy kitárják a szívüket a jövő előtt…Julie Klassen (Álruhás szerelem, A házitanító lánya) kiadónknál megjelenő legújabb regénye egy rejtélyekkel és intrikákkal, megtévesztéssel és félreértésekkel teli izgalmas történet a romantika kedvelőinek.



Julie Klassen, sorban a harmadik hazánkban megjelent kötetében ismét a jól ismert, 19. századi angol vidékre kalauzolja olvasóit. Az egyik kedvenc irodalmi környezetem, az egyik legkedvesebb témámmal: a nőtörténet két évszázaddal korábbi helyzetével. Titkok, nőhelyzet, Austen lenyomatai a történeten, no és persze, az elmaradhatatlan szerelem...

A történet központjában Miss Mariah Aubrey áll, aki múltja elől menekülve érkezik rokona, Mrs. Prin-Hallsey birtokának kapusházába Dixonnal. A néni hamarosan meghal, a birtok pedig új bérlőt kap, Matthew Bryant kapitány személyében. Természetesen az igazi fordulatok csak ezután következnek, kezdve az egyre sokasodó titkoktól, a múlttal való szembenézésig. El kell ismernem, hogy a regény közepétől - épp mikor kezdett volna érdekessé válni - számomra kicsit ellaposodott a történet. Egyre több szereplő került elő, ez pedig nem vált a regény előnyére, sőt, inkább terjengőssé vált a sztori, és úgy éreztem, felesleges köröket futunk oldalakon keresztül. Ennek ellenére több szempontból is nagyon élveztem a könyvet. Ahogy azt már Klassentól megszokhattuk, ebben a történetben is erősen érzékelhető az "austeni hatás". Itt épp A mansfieldi kastély hangulata kerített hatalmába, illetve Dixonról Elizabeth Gaskell Észak és Déljének házvezetőnőjére asszociáltam. 

"Nem fogok arról beszélni, mennyivel idősebb lettél azóta, hogy utoljára találkoztunk, 
mert nem kívánom, hogy viszonozd."

Az eredeti borító
Ha maga a történet nem is kötött le annyira, mint vártam, a női szempont megjelenését mindenképp érdeklődéssel figyeltem. Klassen általában számomra nagyon érdekes mottókkal kezdi regényei fejezeteit. Gyakran idézi Austent, de újságcikkekből, korabeli kritikákból is olvashatunk egy-egy sort. Ez ez alkalommal sem maradt el. A Lány a kapusházban fő vonalát a nő íráshoz való joga vezette. Talán kitaláltad: Miss Aubrey írásból próbálja eltartani magát. Természetesen, ahogy a korban bevált szokás volt, álnéven. Mostani (picit feminista) szemmel bicskanyitogató egy-egy roppant kompetens férfi kritikus sorait olvasni a nők irodalmi hozzá nem értéséről, az esetleges írói tehetség házasság utáni elhalásáról (ha meg utána nem ír, akkor addig meg minek, nem?), és persze elgondolkozni azon, hogy vajon hányan osztják manapság is a hasonló nézeteket. 

A Lány a kapusházban tehát érdekes kettősséget képvisel az olvasmánylistámon. Egyrészt egy kissé ellaposodó szerelmi történetet, melynek cselekménye és szereplői sem fogtak meg különösképp, másrészt viszont egy érdekes irodalomtörténeti eszmefuttatást a nők íráshoz való jogáról, "alsóbbrendűségéről". Ezek miatt talán nem ezt a regényt ajánlanám első Klassen-olvasmánynak. Illetve azt hiszem, plusz élményt adhat, ha ismerjük Austen regényeit és életrajzának fontosabb elemeit, talán felfedezhetünk néhány párhuzamot ezzel a történettel...:)


Virágok között 


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK
Julie Klassen: A házitanító lánya
Julie Klassen: A táncmester
Julie Klassen: Álruhás szerelem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése