2016. június 20., hétfő

Fábián Janka: Búzavirág

2015-ben jelent meg a Libri Könyvkiadó gondozásában Fábián Janka regénye, a Búzavirág. A történet a századforduló és a 20. század első felének Magyarországára - no és egy picit az Egyesült Államok filmvilágába - kalauzolja olvasóit. 

Fábián Janka: Búzavirág
Megjelenés: 2015.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Téma, műfaj: történelmi, családregény
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 444 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Emíliát már kislányként elbűvöli a színpad varázsa, és az akkoriban még újdonságnak számító mozgókép. Udvarlójával, Vincével még egy amatőr filmet is forgatnak a lány főszereplésével, amellyel kapcsolatban nagyratörő terveik vannak. Ám a Nagy Háború kitörésekor a fiút elviszik katonának, Mimi pedig ápolónőként utazik ki a frontra, hogy megkeresse szerelmét…A háború végeztével Mimi mindenét elveszíti: a vőlegényét, az egészségét, még színészi karrierje is derékba törni látszik. A lány azonban nem adja fel – többek közt Vince emlékéért is elhatározza, hogy beteljesíti régi álmukat, és rövid kitérők után Hollywoodban próbál szerencsét. Pálóczy Emília hamarosan Mimi Hamiltonként ünnepelt sztár lesz a kor filmcsillagainak oldalán, de vajon a sikerekben és csillogásban megtalálja-e az elveszített boldogságot? Fábián Janka Búzavirág című regényében az Ághfay-kúria újabb nemzedékének sorsát követhetjük végig a huszadik század első évtizedeiben.
















Bár már nagyon régen szerettem volna, és eddig szinte csak jót hallottam róla, most először olvastam Fábián Jankától. Azt hiszem, az indíttatást a varázslatosan gyönyörű borító adta meg, pedig általában ez sokadrangú szempont szokott lenni az olvasmányaim megválogatásakor. Most azonban kiváltképp kíváncsi voltam rá, milyen történet rejtőzhet a hangulatos keménytábla mögött...

A kötet kezdetén a 19. század második felében járunk, s - ahogy a fülszöveg is előrejelzi - az Ághfay-kúria újabb nemzedékének sorsát ismerhetjük meg a regényben. Mint kiderült, az hogy az előző nemzedékről nem olvastam, nem hátráltatta a megértést (viszont felkeltette az érdeklődésem). A főszereplő, Pálóczy Emília történetét egészen a születésétől fogva figyelemmel követhetjük, és kísérhetjük őt útján gyakorlatilag az 1990-es évekig. A kötet rendkívül grandiózus, hiszen annak ellenére, hogy konkrétan csupán egy élettörténetet vezet végig, térben és időben hatalmas távolságokat tesz meg. Mindezekkel együtt az apró finomságok ragadták meg leginkább a figyelmem. Gondolok itt azokra az utalásokra, melyek egyetlen félmondattal bemutatják a kor aktualitásait. Például, hogy a 19. század legvégén, Hugonnai Vilma nyomán vált lehetségessé, hogy a nők orvosként praktizálhassanak, de a 20. századi eseményekre is találhatunk hasonló "fontos félmondatokat", melyekre - ha felfigyelünk - még nagyobb olvasói élménnyel gazdagodhatunk, és még inkább rájöhetünk: a 19-20. század közti váltás csaknem felfoghatatlan.


Tavaszi hangulatfotó a kertből
A társadalom, a technika - maga a világ - hatalmas változáson esett át. Többek között ezt a folyamatot is "átélhetjük" Mimivel. A 19. századi etikett, a békés gyermekkor az évek múlásával áttér a csatatérre, nem csupán a lázadó korszakot, hanem a nagy háború kitörését tekintve is. A háború mindent felforgat, már semmi nem tér vissza a korábbi kerékvágásba. A történet külön színfoltja a filmtörténeti szál, mely még szélesebb perspektívát ad az élettörténet elbeszélésének. Bepillantást nyerhetünk a némafilmek, a hangosfilmek és az amerikai bulvár világába is - ami bizony, többnyire nem csupa móka és kacagás. Hol van már a gondtalan ágfai játszadozás, az első "filmszerep" a Búzavirágban? 

Az első Fábián Janka-olvasmányom abszolút meggyőzött, így egészen biztosan olvasni fogok még az írónőtől. A Búzavirág Mimijének élettörténetével a szerző számomra tökéletes párhuzamot állított fel a magyar - és világtörténelmi változásokkal, melynek különleges színezetet ad a filmtörténeti kitekintő, és keserédességet a szerelmi szál, amiről ugyan e bejegyzésben nem tettem külön említést, de egy félmondatot mindenképp megér: "Ha valakit az életednél is jobban szeretsz, akkor kiszolgáltatod magad a legnagyobb fájdalomnak." Mindezekkel együtt, nagyon kíváncsi vagyok arra a "néhány" évre is, melyet a Pálóczy Mimi élettörténetben homály fed. A Búzavirág olvasmányos, fordulatos és nagyon sűrű regény, rengeteg réteggel, női szemponttal - ami természetesen külön élmény volt számomra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése