2016. június 29., szerda

Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők

Mit tennél, ha megdermedne az idő, és te lennél az egyetlen, akire ez nem hat? Főhősünk, Hamish átéli ezt a csodát, de hamar rádöbben, a rémdermesztők fagyasztják meg az időt, hogy pusztítást hozzanak…Tarts velünk az izgalmas gyerekregény blogturnéján, és nyerd meg az ajándék könyvet a Manó Könyvek jóvoltából!

Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők
Illusztrálta: Jamie Littler
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: Manó Könyvek
Fordította: Halmai Gergely
Téma, műfaj: ifjúsági regény, mese
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 328 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
TE mit tennél… ha az egész világ egyszerre csak megállna? Úgy ám, az EGÉSZ VILÁG. A madarak a levegőben. A repülőgépek az égen. És minden áldott ember az egész bolygón kivéve téged! Mert a tízéves Hamish Ellerbyvel pontosan ez történik, újra és újra. Ám ez a RémDermesztőknek, és borzalmas barátaiknak, a Borzadályoknak köszönhető! Bizony, ők TERVEZNEK valamit! El akarják venni tőlünk a saját világunkat, hogy csak az övék legyen… Ja, és utálják a gyerekeket. Főleg az olyanokat, akik tudnak a létezésükről. Na várjunk csak… most már te is tudsz róluk, nem igaz? Ajjajj…Vajon Hamish képes lesz megmenteni minket a RémDermesztőktől? Tarts vele, és meglátod! A Hamish és a RémDermesztők egy fergeteges gyermekkönyv, amely a bestseller-író és műsorvezető Danny Wallace első, kicsiknek szánt alkotása. Tökéletes olvasmány David Walliams, Tom Gates és James Patterson kedvelőinek.

Hamish és a Szünetjárók






Mi volt ma föcin? - Semmi. - Mi volt ma a suliban? - Semmi. - Mi volt a munkahelyeden? - Semmi. - Mi történt ma a városban? - Semmi. - Semmi. Semmi. És semmi. Starkley a világ legunalmasabb városkája, ahol soha, de tényleg soha semmi nem történik. A lapok arról számolnak be, hogy délelőtt tizenegykor épp nem járt senki a minimarketben (aggodalomra semmi ok, szemtanúk szerint az állapot csupán néhány percig állt fenn), vagy épp még mindig siet a toronyóra. E kedves és halál nyugodt városkában tengeti mindennapjait a tízéves Hamish, a maga kis problémáival, a talajerózió fogalmával szembeni totális érdektelenségbe burkolózva. De várjunk csak! Hogy is szólt az első kérdés? Talán mégiscsak történik valami Starkley-ban, ami magyarázatot ad még a toronyóra sietésére is! És lám: kis hősünk földrajz órán csöppen ebbe az egészbe...

"Locsoghy azon különösen unalmas tanárok közé tartozott, akiknek különös tehetségük volt hozzá, hogy a különösen unalmas dolgokat még különösebben unalmasabbá tudja tenni. Ebben a tekintetben Locsoghy tanár úr valóban kiemelkedőt alkotott."

Illusztráció
"Mihez kezdhet az ember, ha az egész világ megáll?" - teszi fel a kérdést Hamish, miközben épp a Locsoghy tanár úr száját elhagyó apró, megdermedt nyálbuborékra mered, egyenesen az orra előtt. Azért az elég király dolog, nem? Mármint, ha néhány pillanatra minden és mindenki megdermed körülötted, nem a nyálbuborék az orrod előtt! Mit kezdenél ezzel a pillanattal? Vígan besétálnál Mme Kuszkusz Nyalánkságai üzletébe, és leemelnéd a polcról a kedvenc édességed? Elgondolkoznál, hogy vajon tényleg nem lát-e senki? Hogy egyes egyedül vagy, aki épp sétálgat a lemerevedett világban? Hamish kezdetben furcsállja ezt az új helyzetet. BLINK! És a világ megáll. Hét perc hét másodpercre, kilenc perc kilenc másodpercre. Egyre tovább és tovább, ami azért már kis hősünkben is kérdéseket vet fel. Főleg, miután szerencsésen összetalálkozik a megálló időben garázdálkodó Borzadályokkal, akiknek galád szándékaira Alice és a többi Szünetjáró világít rá. Kiderül hát, hogy Hamish egyáltalán nincs egyedül, és hamarosan megkezdődik a leszámolás, avagy a világ megmentése.


Danny Wallace
A Hamish és a RémDermesztők egy veszélyes világba kalauzolja az olvasót, ahol hat elszánt gyerkőcön múlik az emberiség jövője. A szürke hétköznapok közben ugyanis itt-ott megáll pár percre az élet, és a gonosz veszi kezébe az irányítást. Érdekes tanmese ez az összefogás fontosságáról, egymás segítéséről. No és a megbocsájtás képességéről is, hiszen - ahogy az ifjúsági könyvekben általában - úgy itt is megjelennek a tinédzserkor sablonkarakterei, akik bizony nem mindig  kedvesek sem egymással, sem a főhőssel. Mindezt pedig megfejelik Jamie Littler fantasztikus illusztrációi - melyek legalább annyit tesznek az élményhez, mint maga a történet (ha nem többet), és a szövegben megjelenő kiemelések.


Danny Wallace, Jamie Littler
Igaz ugyan, hogy könyvhöz készült trailer és a fülszöveg alapján valamivel több izgalomra és humorra számítottam, de ezen igyekeztem túllépni. Próbáltam beleképzelni magam tizenéves bőrömbe, amitől valamivel komfortosabbá vált a helyzet. A nevek (Locsoghy tanár úr és társai) valószínűleg tizenévesen szórakoztattak volna. Emlékszem, akkoriban rendszeresen építettem kis falvakat a videokazettáimból (!), és előszeretettel költöztettem be polcom dísztárgyait (kerámia cicák, kutyák és mindenféle állatkák) egy-egy lakba - szigorúan "beszédes névvel" ellátva minden egyes egyedet. Tehát azt hiszem, a korosztály számára érdekes és - akár - mulatságos olvasmány lehet ez a mese. "Felnőttebb szemmel" Hamish apja utáni kutatását volt egészen szívszorító végigkövetni, ami, bár első blikkre mellékszálnak tűnik, később kiderül, hogy igenis szerves része a történetnek. Szomorú volt rádöbbennem, hogy én is hittem a látszatnak (ennyit a spoilerről, meg arról, hogy nem hatott rám a regény). A történet végére végül megint megkedveltem a sztorit, aminek kifejezetten jót tett a sokat sejtető függővég - valahogy ebből kellett volna többet beleszőni a regénybe.


Blogturné Klub


A turné állomásai
06.29. – Szembetűnő
07.03. – Dreamworld
07.05. – Sorok Között


Nyereményjáték

Mivel Hamishnak épp elég nehéz dolga van a regényben, mi úgy döntöttünk, hogy most egy könnyed játékkal lepünk meg titeket! :) A feladat egyszerű: látogassatok el a kiadó, és a blogturné tagok Facebook oldalaira, és ezt persze jelöljétek a Rafflecopter dobozban!

A játék során egy győztest sorsolunk, a könyvet a Manó Kiadó küldi majd el. Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése