2016. július 18., hétfő

Kate DiCamillo: Flóra és Odüsszeusz

Mi történhet egy egyszerű mókussal, ha egy elszabadult porszívó felszívja, és ezután egyesíti erejét egy szókimondó és különleges kislánnyal? Erre keresi a választ a Blogturné Klub négy bloggere is. Tarts velünk egy négy napon át tartó turnén, és ismerkedj meg Flórával, Odüsszeusszal, és egy díj nyertes történettel! Sőt, ha válaszolsz az állomásokon található kérdésekre, a tiéd lehet a könyv egy példánya is a Maxim Kiadó jóvoltából!


Kate DiCamillo: Flóra és Odüsszeusz
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Illusztrálta: K.G. Campbell
Fordította: Stier Ágnes
Téma, műfaj: ifjúsági regény
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 244 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Ebben a regényben találkozunk egy cinikussal, akit egy nem mindennapi szuperhőssel hoz össze a sors. A történet, ugyanúgy, mint a legjobb szuperhősös sztorik, egy tragikus balesettel és annak váratlan következményeivel indul. Bár a mókus nem látta előre a porszívó közeledtét, az önmagát remekül ismerő cinikus, Flóra Belle Buckman, aki a Borzalmas dolgok történhetnek veled című komikus sorozat összes részét olvasta, lehet a legmegfelelőbb ember a közbelépésre és a mentőakcióra. Amire senki sem számított, az Odüsszeusz, a mókus újjászületése, amely során igazán különleges képességekre tesz szert: erőssé válik, megtanul repülni, és a nem teljesen tökéletes költészet ismerője lesz. Vele együtt Flóra is megváltozik, felfedezi a remény lehetőségét és egy tágas, befogadó szív ígéretét. Jöjjön hát egy csodás, hangos nevetésre késztető, izgalmas, új történet, amely tele van kissé bogaras és különc, de megnyerő és csodás karakterekkel.


Azt hiszem, nincs is olyan gyerkőc, aki ne képzelt volna el valaha is magának valamiféle szuperképességet. Repülni, utazni az időben, félelmetesen erősnek vagy magasnak lenni, láthatatlanná válni, átlépni a falakon, beszélgetni az állatokkal. A képzelőerőnek csupán a kreativitás szab határt. De mi van akkor, ha ez az utolsó „beszélgetni az állatokkal” nem is olyan elérhetetlen, és mi van, ha épp nem is mi, hanem egy bizonyos állatkát ruház fel a véletlen valamilyen szuper erővel?

„- Mennyi boldogság! – lelkendezett dr. Mérsem. – Ilyen volt Fánlenszépenben, kislánykoromban. Mint ez. Mindig kinyitottuk az ajtót az éjszaka közepén, és mindig azzal találtuk magunkat szemben, akit látni akartunk. Nos, nem mindig. Néha annak az arcával, akit nem akartunk látni.”

A kis csapat
Kate DiCamillo meséjében valami hasonló történik. Flóra szobája ablakából pillant meg egy veszélyben lévő mókust. Hogy mi köze ehhez a szomszédok új porszívójához meg Odüsszeuszhoz – a görög istenséghez? -, azt egyelőre a képzeletetekre bízom. A lényeg, hogy Flóra a mókus segítségére siet, és ezzel nem akármilyen barátság kezd el kialakulni a kislány és az Odüsszeusz névre keresztelt mókus között. Aki ráadásul a már említett porszívóban tett – meglehetősen kellemetlen – kirándulása után nem csupán új barátra lel Flóra személyében, de többek között, egy irigylésre méltó képességgel is gazdagodik. Ez a képesség olyan, ami néhány magát írónak nevező ember hasznára is válhatna – mint kiderül, Flóra romantikus regényeket kiadó édesanyja számára is. Odüsszeusz azonban – mindezek ellenére – nem szívesen látott vendég Flóra otthonában. Az anyja ki nem állhatja őt. Mármint Odüsszeuszt. Bár Flóra sincs meggyőzve arról, hogy anyja jobban szereti-e őt a lépcső mellett álldogáló állólámpánál. Persze, nem akármilyen lámpáról van szó, ez tény. De minden poént azért mégsem lőhetek le. Nem igaz?

Kalandokban nincs hiány
„Flóra a SZÖRNYŰ DOLGOK TÖRTÉNHETNEK VELED!-ből tudta, hogy meglepően sok ember járkál agydaganattal, és nem is tud róla. A tragédia már csak ilyen. Csak ül, társaságot nyújt, vár. És neked halvány fogalmad sincs róla.”

A Flóra és Odüsszeusz egy csodálatos barátság története. A mese azonban nem csupán ennyiről szól, hanem bizony az anya-lánya kapcsolatról is. Milyen nehézségeket és hiányokat él meg egy leányzó, akinek szülei elváltak, s aki gyakran érzi azt, hogy az anyukája egyáltalán nem is foglalkozik vele, csupán a nyálas történeteit írja ahelyett, hogy megpróbálná megérteni őt. Az apjával pedig erre még ennél is kevesebb az esély. No meg persze, nem könnyű gyereknek lenni. Lássuk be, mindig jól jön egy kispajtás, aki felvidít, megért és akivel még játszani is lehet. Ha pedig még izgalmas kalandokba is bele lehet keveredni együtt, no az már több, mint jó. Flóra és Odüsszeusz napjai egyáltalán nem unalmasak.

„Tájékozódhatsz az esthajnalcsillag alapján. Állítólag. A moha a fék éjszaki oldalán nő. Vagyis ezt mondják. Ha eltévedsz az erdőben, maradj, ahol vagy, és valaki megtalál. Talán.”

A mese tehát nem csupán a gyerekeknek jelenthet kikapcsolódást, de a szülőnek is – legalábbis, én így gondolom. A könyv felépítése nagyon olvasóbarát a fiatal szemek számára, ezáltal nemcsak felolvasásra, de önálló olvasásra is kiváló választásnak tűnik. Egyrészt akad jó néhány egyoldalas fejezet, a betűméret szintén ideális, a kiemelések ugyancsak. Ami külön tetszett, az a K.G. Campbell nevével fémjelzett könyvillusztráció, ami olykor már-már képregénybe csap át – ez külön színt és olvasói élményt kölcsönzött a történetnek. Flóra és Odüsszeusz meséje igazán remek választás volt egy kis nyár esti kikapcsolódáshoz. 

Blogturné Klub



A turné állomásai

07.18. - Szembetűnő
07.19. - Letehetetlen
07.20. - Zakkant olvas

Nyereményjáték

Flóra és Odüsszeusz története nem az egyetlen a gyerekeknek szóló irodalomban, ahol a főszereplőnk egy állati társat tudhat barátjának. A turné állomásain négy ilyen regényben szereplő állat szereplőt rejtettünk el, aki hű társa lett egy gyermeknek. Kitalálod vajon, kik is ők? Válaszolj jól a kérdésekre, és a tiéd lehet a Flóra és Odüsszeusz egy példánya a Maxim Könyvkiadó jóvoltából! 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva, amennyiben a szerencsés nem jelentkezik, új nyertest sorsolunk. Sok szerencsét a játékhoz!

A feladvány:
Végsőkig hűséges szárnyas barátja sokszor segített üzeneteket kézbesíteni fiatal mágusunknak. Hogy hívják az állatot?
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése