2016. július 10., vasárnap

Cathy Cassidy: Nyári álom

Cathy Cassidy Csajok és csokik című sorozatának immár harmadik részét olvashatjuk a Kolibri Kiadó jóvoltából, mely Summer történetét meséli el. Kövessétek végig hatállomásos turnénkat, bloggereink véleménye mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.


"Akárhonnan is nézed, felnőni tiszta szívás..."

Cathy Cassidy: Nyári álom
Sorozat: Csajok és csokik (3)
Eredeti megjelenés: 2012
Hazai megjelenés: 2016
Fordította: Angyalosy Eszter
Téma, műfaj: ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 368 oldal
Csillagérték: legfelső polc

Fülszöveg:
Summer élete a tánc.
Mindig is arról álmodozott, hogy az általános iskola befejezése után a balettintézetbe jelentkezik. Épp ezért a nyári szünet számára nem a tengerparti bulikat és a láblógatást jelenti, ahogy a testvéreinek: ő megszállottan készül a meghallgatásra. Csakhogy minél elszántabban hajszolja Summer a tökéletességet, annál kevésbé elégedett a teljesítményével. És ezt az égvilágon senki nem veszi észre – azt a fiút kivéve, akire ő mindig csak barátként tekintett…Vajon képes lesz belátni Summer, hogy a makacsságával nemcsak a jövőjét teszi kockára, de önmagát is veszélybe sodorja? Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry és Skye után a Nyári álomból Summer történetét ismerjük meg. Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced? Talán a Nyári álom főhőse, Summer? Aki igazi balerinaalkatával, hosszú, szőke hajával, kecses mozgásával az egyik legnépszerűbb lány a suliban? Imádja a divatot, de mindig ismeri az ízlésesség határait. Vajon a saját határait is tudja?


Fogalmam sincs, hogy van ez, de huszonöt évesen egyszerűen rajongok egy ifjúsági regényért - mit regényért, sorozatért! - és alig vártam, hogy végre kezembe vehessem Cathy Cassidy Csajok és csokik sorozatának harmadik részét is! A Nyári álomban Summer nézőpontjával és történetével ismerkedhetünk meg (tudjátok, Skye ikertestvére, a balett-táncos), de persze a másik négy tesó mindennapjai is ugyanúgy hömpölyögnek tovább - a szerelem pedig szakadatlanul tart.

"Te akartál már valamit annyira életedben, hogy szinte fájt? Gondolom, mind voltunk már így ezzel. Csakhogy én nem egy új ruha, egy kiscica vagy egy rózsaszín laptop után vágyakozom...nem. Az én álmom sokkal nagyobb szabású, és kínzóan megvalósíthatatlan."

Summer élete a balett. A történet elején egy picit visszarepülünk a nem túl távoli múltba, mikor a leányzó az ország egyik legjobb intézetébe felvételizett. Az akkori kudarcot most egy új lehetőség, egy másik tánciskola felvételijére való felkérés követi Summer életében. A sorozat harmadik kötetében a felkészülési folyamatot követhetjük figyelemmel. Hogy érezzük a felvételi vizsga súlyát, a regény rögtön egy nehéz kérdéssel indít: Te akartál már valamit annyira életedben, hogy szinte fájt? Több mindent is. Párat nagyon. Egy valamiért pedig nagyjából hasonló megszállottsággal küzdöttem, mint Summer a felvételi sikeréért. Nagyon akartam, és mindent megtettem érte. Mindent. Különös élmény párhuzamot felfedezni egy tizenhárom éves lányka történetével, de roppant tanulságos is. Fura, hogy itt pontosan láttam az általam helyesnek vélt utat, a választási lehetőségek sokaságát, a környezet, a család, a testvérek hozzáállását, az aggodalommal és féltéssel teli pillantásokat, az apró, de folyamatos lélekrombolást...meg persze annak reményét, hogy minden visszafordulhat a jó irányba. A külső szemlélő előnye, ugye. 

"Ha valami elromlik, az ember dolgozni kezd rajta, hogy megjavítsa, nem igaz?"


A Nyári álom a sorozat előző két kötetének fonalát a Tanberry-lányok édesanyja és Paddy esküvőjénél veszi fel. A két felnőtt lényegében ismét keretet biztosít a regénynek, a cselekményben talán az eddigi két résznél is kevesebb szerepet kapnak. Fontosnak tartom, hogy a válást és az új mozaikcsalád létrejöttét Summer szemszögéből is megismerhetjük. Talán, Cherry és Skye nézőpontja mellé téve, Summer elbeszélése volt eddig a legmegrendítőbb számomra. Ahogy pedig újra és újra megismerem a sorozat alap hátterét szolgáltató válást, a családot minden további nélkül hátrahagyó édesapát, egyre inkább nyomatékosítva érzem, hogy egy válás miféle bélyeget süt a gyerek lelkére, és hogy a testvérek mennyire másként dolgozzák fel ezt a terhet, az új felállást, az új testvért és apát.

"Amikor még kisebb voltam, azt hittem, apu előbb-utóbb meg fogja gondolni magát a válással kapcsolatban, mert belátja, hogy nem tud nélkülünk élni. Egyszer csak beállít majd egy nagy csokor virággal a kezében, bocsánatot kér mindenért, és minden olyan lesz, mint régen. Persze ez sosem történt meg, és kezdem megérteni, hogy néha nem egészen olyan a happiend, mint amilyennek elképzeli az ember."

Mindezek mellett - ifjúsági regény lévén - a szerelem, a barátság, a testvéri szeretet és a rivalizálás is központi szerepet játszik a könyvben. A testvérek közül Cocót és Cherryt kicsit elhanyagoltnak éreztem, Honey nézőpontja pedig egyre inkább foglalkoztat (tök logikusan az ő története lesz a sorozat záró része), míg Summer Skye-jal való kapcsolata meglehetősen érdekesen alakul. Skye vívódásait az egyéni útra való lépésről már a Mályvacukor égboltban megismerhettük, ebben a részben Summer is megküzd ugyanezzel a problémával: az ikrek már nem egymás mondatait befejező, csak együtt egészet alkotó páros, hanem külön-külön egyéniségek, saját vágyakkal és álmokkal. Még akkor is, ha ezek az álmok még épp alakulóban vannak. Ó, és Alfie! Ne feledkezzünk meg a sorozat legjobb mellékszereplőjéről sem, annál is inkább, mert a Nyári álomban végre kulcsszerepet kap!


"Szertefoszlott álmok...talán csak lépcsőfokok az új lehetőségek felé? Tetszik ez az elképzelés."

Szóval, nem tudom, Cathy Cassidy hogy csinálja: az alaptörténet kiváló, a nézőpontos elbeszélések kiválóak, mindez teljesen mai köntösben, szerelemmel, barátsággal, vívódásokkal, korunk aktuális, és a legkevésbé sem könnyed témáival, mégis olyan befogadhatóan tálalva, mint a kötet végén található nyári, epres-fagyis receptek. A Nyári álom ismét elvarázsolt, néhol megkacagtat (a Robert Pattisonos baki zseniális, még akkor is, ha csak dupla félregépelés), elgondolkodtat, támaszt nyújt (jelen esetben akár az étkezési zavarral küzdő fiataloknak), és ismét bebizonyította számomra, hogy ifjúsági regényt olvasni jó - még huszonévesen is :)

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK
Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd
Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt

Blogturné Klub


A turné állomásai

07.07. - Zakkant olvas
07.09. - Szembetűnő
07.11. - CBooks
07.15. - Dreamworld

Nyereményjáték

Summer életében fontos szerepet játszik a balett, ezért arra gondoltunk, hogy olyan könyveket kitalálnotok, melyekben szintén a balett van középpontban. Segítségül megadunk a borítóból egy részletet. A Rafflecopter megfelelő sorába (értelemszerűen a blog nevéhez tartozó sorba) a könyv íróját és címét várjuk.

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszolnak, illetve felhívjuk figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A feladvány a következő:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése