2016. július 26., kedd

Catherine Anderson: Szélbe írt sorok

A General Press Kiadó gondozásában jelent meg Catherine Anderson legújabb romantikusa, a Szélbe írt sorok. A Blogturné Klub négy bloggere eredt Amanda rózsaszín cetlijeinek nyomába, hogy egy turné keretén belül bemutassa nektek a történetet! Ha velünk tartotok, megnyerhetitek a könyv egy példányát!

Catherine Anderson: Szélbe írt sorok
Sorozat: Mystic Creek (1)
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Stier Ágnes
Téma, műfaj: romantikus
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 352 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Miután évekig félelemben élt, Amanda Banning úgy dönt, elmenekül a férjétől, és Oregonba költözik a kislányával, hogy új életet kezdjen. Barátok és pénz híján ez azonban meglehetősen nehéznek bizonyul. A megpróbáltatásokkal teli mindennapokban titkos vágyait papírfecnikre írja, és mindet szélnek ereszti, így tartva életben a reményt, hogy egyszer minden jobbra fordul, és újra megtalálhatja a boldogságot.
A szélbe írt sorok rendre Jeb Sterling földjén kötnek ki, és a férfinak fogalma sincs arról, hogy a birtokán szanaszét heverő üzenetek hamarosan megváltoztatják az életét. Nem érti, miért érzi szükségét, hogy Amanda segítségére siessen, amikor a nő háza egy jégvihar miatt átmenetileg lakhatatlanná válik. Talán az asszony bátorsága, talán a gyönyörű barna szeme a magyarázat, de bármi is legyen az, a férfi, aki már lemondott a szerelemről, eltökéli, hogy semmivel sem törődve valóra váltja Amanda álmait.



Megint egy kis romantikus Catherine Anderson tollából. A tavaly megjelent Felhők felett regényével az írónő a történelmi romantikusok irányába csalogatta olvasóit, kíváncsi voltam, a jelenben milyen történetet várhatok tőle. És lám, Anderson meglepett. De ez az a fajta meglepetés, amit igencsak szeretek.

"— Körülnézek, amint megetettem az állataimat.
— Állatok? Bozón kívül is van még?
Akkor hát ennyit az elméletről, hogy a nő elment a háza mellett,
és látta kint dolgozni.
— Lovak, ökrök, egy disznó, egy Lincoln juh és tyúkok.
— Jaj, Chloénak nagyon fognak tetszeni!
— Ma reggel nem — felelte a férfi, miközben felhúzta a láncos
bakancsát és a kabátját. — Csúszósabb odakint, mint az olajos bagolyszar.
Talán holnap.
A nő bólintott. Aztán a homlokát ráncolta.
— Mennyire csúszik az olajos bagolyszar?
Jebnek égett a tarkója. Vigyáznia kell a szájára.
— Baromira csúszik. — Összerezzent, és úgy döntött, menthetetlen.
— Bocsánat... Ezt a déli közmondást apámtól tanultam,
anyám meg nincs itt, hogy szappannal fenyegetőzzön."

Ima. Üzenet. Napló. Amanda a napi gondokat, szíve kívánságait vagy épp félelmeit nem naplóba írja le, de még csak nem is esti imáiba foglalja bele, hanem apró rózsaszín cetlikre lejegyezve a szélbe ereszti őket. A nő jó ideje bujkál kislányával egy amerikai kisváros rozoga albérletében a férje elől, aki rendszeresen bántalmazta őt és a kis Chloét. A napi betevőt Amanda nehezen tudja összekapargatni, rendkívüli kiadásokra pedig még gondolni is veszélyes. A tél azonban soha nem látott hideggel és hóval támad Mystic Creekre, a fagyhalál elől anyát és lányát a helyi önkéntes mentőcsapat egy tagja, Jeb menti meg, aki - talán kevésbé meglepő módon - olvasta azokat a bizonyos rózsaszín cetliket. A történet és a romantika - no meg az izgalmak és meglepetések - csak ekkor veszik kezdetüket igazán.

"— Hát, néha, ha elszúrsz valamit, csak annyit tehetsz, 
hogy kihozod belőle a legtöbbet."


A Szélbe írt sorok egy könnyed romantikus, ami ugyan kikapcsolt és elröpített kicsit álomvilágba, a felhőtlen boldogság és a happy endek földjére, mégis az apró részleteiben kincsekre bukkanhatunk. Az egymásra figyelésre, például. Mystic Creek egy olyan kisváros, ahol az emberek összefognak ítéletidőben, hogy meglátogassanak mindenkit, akinek segítségre lehet szüksége, ahol a szomszédok átnéznek egymáshoz, ha valami szokatlant tapasztalnak a másiknál. Ahol mindenféle társadalmi konvenciók nélkül kezdenek társalogni, csak azért, hogy a másik érezze a törődést. A mi világunkban talán több Mystic Creekre volna szükség. Mert gyakran elfelejtjük ezeket jelentéktelennek tűnő, de mégis nagyon fontos dolgokat: segítő kezet nyújtani annak, aki rászorul, és emberszámba venni mindenkit. Gyakran elfordítjuk a fejünket a bántalmazott gyerek és anyja felől. Gyakran hibáztatjuk az áldozatot, és gyakran elfelejtjük kivetni magunk közül az igazi bűnöst. De a világ nem attól lesz békésebb és nyugodtabb, ha így cselekszünk, és attól sem, ha mástól várjuk a tetteket. Hogyha teszünk embertársunkért, a közvetlen körülöttünk élőkért, akkor bizony már tettünk a világért is. Nem is keveset. Mert akkor már elkaptunk egy szélbe írt sort, egy levegőbe mormolt esti imát, egy lapot a napló oldaláról.

"— Látom, hogyan néz rád, amikor nem figyelsz.
Amanda újra megtorpant menet közben.
— Hogy érted ezt? Hogyan néz rám?
Chloe elhúzta a száját.
— Nem is tudom. Mintha csokifagyi lennél, és neki nem lenne
kanala."

Persze, nem elképzelhetetlen, hogy többet láttam a regénybe, mint amit mondani akart - de számomra ez is egy fontos mondanivalója volt. És hogy miért szerettem még? A könnyed romantikájáért; a kiszámíthatóságáért - hogy már az első oldalak után meg tudtam jósolni, mi fog történni, s mégis örömmel töltött el, hogy beigazolódnak az előérzeteim. Szerettem a lépésről lépésre haladást, a két főszereplő közötti bizalom kialakulását, a türelmet. A legszórakoztatóbb szereplő pedig egyértelműen Chloé volt, a kislánnyal folytatott dialógusok - bármely másik szereplővel is történjenek azok - egészen mókásra sikeredtek. Ó, és még valami: imádtam egy hamisíthatatlan téli zimankós könyvet olvasni a júliusi kánikulában. Ha hűsítő kikapcsolódásra vágysz, a Szélbe írt sorokkal nagyon nem lőhetsz mellé!

Blogturné Klub


















A turné állomásai

07.22. - Angelika blogja
07.24. - Zakkant olvas
07.26. - Szembetűnő


Nyereményjáték

Catherine Anderson számtalan szívet tépően gyönyörű romantikus regénnyel kényeztette már a hazai olvasók lelkét. De vajon sikerül-e ráismernetek egy-egy nagy sikerű sorozatára a blogturné négy állomásán közreadott rövid leírás alapján? Azaz széria elnevezéseket várunk a válaszokban.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:
A 19. század Amerikájában játszódó négy részes sorozat minden darabjában egy-egy komancs lel párra.
a Rafflecopter giveaway

4 megjegyzés:

  1. Hali
    Előre is bocsánat az alkalmatlankodásért, de biztos vagy benne, hogy mind a négyben komancs FÉRFI lel párra? Mert ha, az, amire én gondolok, akkor ez a harmadikra nem teljesen igaz... De lehet nem jó nyomon járok. Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Kérdésed továbbítottam a turné kampányfőnöke felé (ő állítja össze az aktuális turné nyereményjátékát :) ). Amint megérkezik a válasz tőle, megírom itt neked :) Addig is köszönöm a türelmed! :)

      Törlés
    2. Először is gratulálunk szemfülességedért :) A feladványt javítottam, minden bizonnyal jó irányban keresgélsz :) Sok szerencsét a sorsoláson! :)

      Törlés