2016. július 28., csütörtök

Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben

A Libri Kiadó jóvoltából újra megjelent Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben című regénye, az Úrasszonyok trilógia első része. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere útra kel, hogy Annával együtt fedezze fel a csodálatos szépségű Erdélyt, megismerje annak történetét, és hogy figyelemmel kísérjen egy szárba szökkenő románcot. 2016. július 28-tól minden harmadnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben
Korábbi megjelenés: 2010.
Megjelenés: 2016.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Téma, műfaj: erdélyi arisztokrácia
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 256 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
Anna tévés újságíróként dolgozik, és fiatal francia festő barátjával éli irigylésre méltó budapesti életét. Egy erdélyi út során megtudja, hogy egyre több, Magyarországon vagy nyugaton élő örökös költözik vissza régi családi birtokaikra, hogy új életet leheljenek a vadregényes romokba. Egyikük, Kászoni Gábor különös hatással van rá: ha csak a közelébe kerül, habogni kezd, és nyelőgörcs fogja el. Anna végül elhatározza, hogy tévéműsort készít az újgenerációs kastélyosokról. Ahogy egyre többet látogat Erdélybe, lassan rájön, hogy ott, az Üveghegyen éppen csak innen találhatja meg önmagát és a boldogságot. Ugron Zsolna első regénye, mely egyszerre romantikus lányregény és Erdélyben tett gasztronómiai utazás, rég elfeledett ízeket és színeket hoz el az olvasónak. A régi arisztokrácia bensőséges történetei mellett pedig megelevenednek a mai Erdély nehézségektől sem mentes, ám a múlt romantikájától áthatott mindennapjai is. Ez a legjobb Erdélyben gondolta. Hogy nem adja könnyen magát. A felszín poros, az utak rosszak. Tönkretett, lepusztított lett mostanra, de minél jobban körbeszimatolod, minél mélyebbre süllyedsz benne, annál inkább meglep. Kiszámíthatatlanul. Egy levessel, egy reneszánsz ablakkerettel vagy az angol trónörökös üknagymamájával. Ugron Zsolna, író, újságíró. 1978-ban született Kolozsváron, Budapesten él. 2010-ben megjelent első regénye, az Úrilányok Erdélyben hónapokig vezette a sikerlistákat. Az Úrasszonyok trilógia első kötete, az Erdélyi menyegző az utóbbi évek egyik legnépszerűbb magyar regénye volt.



Szeretem az erdélyi történeteket. Szeretem az Európa keletebbi részének arisztokrata vagy épp polgári elbeszéléseit. Ha mindkettőre példát kéne hoznom, Wass Albert és Márai Sándor - többek között - emiatt is áll kedves olvasmányélményeim sorában. A fentiek, illetve a fülszöveg alapján azt gondoltam, hogy Ugron Zsolna is csatlakozik majd ehhez a sorhoz...
"Nem gondolom, hogy a múltat kellene élnünk, vagy megpróbálnunk visszahozni saját életünkbe. Akkor sem, ha a történelem szeszélye néhányunknak megengedte, hogy visszatérjünk a kastélyokba. Abban hiszek, hogy meg kell őriznünk azt a belőle, amit még lehet, és ami mégis valamiképpen idegyökereztet bennünket, ebbe a sokszor szürreális Közép-Európánkba. És tudnunk kell a helyét mindannak, amit őrzünk."
Illusztráció
Az Úrilányok Erdélyben alaptörténete egészen felvillanyozó. Nyugaton befutott egykori erdélyi arisztokrata leszármazottak, beleunva és belefásulva a multik és állandó rohangálás nyüzsijébe, elindulnak keletnek, felfedezni a gyökereket, visszaszerezni a kommunizmus idején elvesztett hajdani családi kastélyokat, valahogy megtalálni az ősi forrást, hátrahagyva a jó megélhetést biztosító álommunkákat, az újgazdag körökben való mozgolódást. Persze, mondhatjuk, hogy könnyen teszik mindezt, hiszen ha az erdélyi terveknek lőttek, még mindig vissza lehet oldalogni a fényűző felszínességbe, s ha kellőképp hamar felfedezik tervük kilátástalanságát, bankszámlájuk sem különösebben csappan a "kis erdélyi kitérő" után. Legtöbben azonban körmük szakadtáig harcolnak elődeik jogtalanul elvesztett pompás birtokaiért. Sokan nem is hiába. Kötelességtudatból? Ráébredés miatt? Vagy mert jogosan megilleti őket mindez? Ha körbenézünk magunk körül, manapság egyre többen kezdenek elölről mindent vidéken, ismerkednek meg a természettel, találnak kikapcsolódást és békét a várostól távol. Szerintem, ez jó dolog. Hogy ne lehetne beleszeretni hát egy erdélyi birtokba, a maga régen volt dicsőségével, mely még a lepusztultságban is tündököl? Igen, kissé költői irányba fordult a bejegyzés, úgyhogy vissza a történethez! 
"Káposzta nélkül nincs karácsony. Valójában nem is élet az élet. Évente egyszer kell.Így volt ez, meggyőződés, majdnem ars poetica."
Ugron Zsolna
A regény főszereplője, Anna újságíró riporterként dolgozik, a budapesti elit tagja. Ez - munkája mellett - nagyrészt arisztokrata származásának is köszönhető. Az egykori erdélyi előkelőségek tervéről, a birtokok visszaszerzéséről egy erdélyi utazás alkalmával szerez tudomást, s azonnal feltáró filmet akar róla forgatni. Itt kezdődik el benne egy önismereti utazás. A regény tulajdonképpen az ő Erdélyhez való visszatalálását próbálja bemutatni - egy kis romantikával fűszerezve. Számomra nem teljesen sikeresen. Anna ugyanis üres karakter, ami érzésem szerint csaknem az összes szereplőről elmondható. Nem kedvelhetőek, de nem is különösebben ellenszenvesek, egyszerűen semmilyenek, és emiatt leginkább bosszantóak. Tudtok még követni, ugye? Ezt amiatt is sajnáltam nagyon, mert Annában hatalmas potenciált láttam egy érdekes lélektani barangolásra - az arisztokrata sarj igazi énjének megtalálása: mennyire izgalmas téma! Főleg egy erdélyi arisztokrata leszármazott tollából! Az elbeszélői stílus, a karakterek kidolgozatlansága viszont ezt a barangolást - ha volt is rá írói szándék - számomra nem tette lehetővé. Maga az elbeszélés abból a szempontból kerek, hogy az az eleje és a vége keretet ad neki, a közte lévő kétszáz oldalban viszont jó néhányszor sikerült elvesznem. 
"...a dolgoknak és az embereknek az a természetük, hogy némi ésszel és józansággal előbb-utóbb a helyükre kerülnek, ha hagyjuk."
Az Úrilányok Erdélyben egy roppant jó alapsztorival rendelkező regény, igazából a lehetőségek könyvének is mondanám. Ezek a lehetőségek viszont csak lengedeztek a szemem előtt. Kétségkívül megelevenednek az oldalakon a kommunizmus jogtalan birtokelvételei, a rendszerváltozás hozta lehetőség azok visszavételére; megtalálható benne a kor emberének útja a "tiszta forráshoz", a társadalmi értékrendek különbözősége, a régi és az új együttélése - értem ezalatt az idősebb szereplők nosztalgikus visszaemlékezéseit, elvhűségét, ragaszkodását a korábbi szokásokhoz, a családi hagyományok ápolását. Természetesen, a romantika sem hiányozhat, no és a rengeteg utalás a 20. századi magyar-erdélyi-világtörténelmi eseményekre, és hatásukra. Csak épp az igazi átütő varázs maradt el - számomra.
"Szerette, hogy az élet egy ideje kézen fogta és vitte, és azt is, amerre ment."
Blogturné Klub


A turné állomásai

07.28. - Szembetűnő
07.31. - Dreamworld
08.03. - Sorok között

Nyereményjáték

A kommunizmus idején Romániában számos kastélyt és földterületet vettek el az emberektől, manapság viszont egyre több kerül vissza az őket megillető, eredeti tulajdonosok leszármazottaihoz. Játékunkban tehát a kastélyoké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy régi levelet, rajta néhány információval, melyek segítségével ki kell találnotok, melyik család visszakapott kastélyáról van szó. Ha ez megvan, a család nevét írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A mind a három feladatot teljesítők között kisorsoljuk a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése