2016. augusztus 8., hétfő

Jessica Day George: Éjféli bál

Tizenkét hercegnő, sok-sok külföldi kérő, egy katonából lett kertész, egy gonosz király...és természetesen: egy hatalmas titok, ami megfejtésre vár! A Blogturné Klub és Könyvmolyképző Kiadó idei nyári retro turnéján négy bloggerünk ered Jessica Day George meséjének nyomába. Ha a turnéval tartotok, Ti is megnyerhetitek a könyv egy példányát!

Jessica Day George: Éjféli bál
Eredeti megjelenés: 2010.
Hazai megjelenés: 2012. (2011)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Szakál Gertrúd
Téma, műfaj: mese
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 282 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Rose hercegnő a legidősebb tizenkét lánytestvér közül, akik arra kárhoztattak, hogy a gonosz Kőbezárt király palotájában, mélyen a föld alatt táncoljanak minden éjjel. Születésüktől kezdve átok ül rajtuk, és csak a halál adhatja vissza a szabadságukat. Rose azonban találkozik Galennel, egy fiatal, katonából lett kertésszel, aki nem veti meg a kalandot, és épp olyan elszánt, akárcsak Rose, és a szabadság egyszeriben nem is tűnik olyan elérhetetlennek. Hogy legyőzzék a királyt és sötét udvartartását, szükségük lesz egy láthatatlanná tévő köpenyre, egy fekete gyapjúláncra, melyet bűvös ezüst kötőtűkkel kötöttek, és mind közül a legkritikusabb hozzávalóra – az igaz szerelemre. A Széttáncolt cipellők című mese újrafeldolgozásával Jessica Day George megint megmutatja, milyen mesterien alkot valami teljesen újat egy történetből, amelyről csak hittük, hogy ismerjük.

Illusztráció


A magyar népmeséken (is) nevelkedett generációknak nehéz újat mondani a királylány és a fele királyság elnyeréséről, az öreg néne hálájáról meg a szerencsét próbáló legkisebb fiúról. Jessica Day George meséje az általunk már igen jól ismert panelekhez nyúlt és alkotott egy egészen figyelemre méltó történetet, királylányokkal, titkokkal - no meg persze, a királylányok kezéért küzdő idegen hercegekkel.

Népmesei illusztráció
"Petúnia röppent be a szobába. - Beteg vagy? - Eltáncolt Rózsa ágyáig, ott megállt, és nővérére meredt. - Betegnek látszol. Én nem vagyok beteg. Én sosem vagyok beteg. - Azzal pörögve-forogva kitáncolt a szobából."

No, és némi fordulattal is. Az alaptörténet nem visz idegen tájakra, gyakorlatilag minden szereplőt és cselekménymorzsát nagyon is jól ismerhetünk valahonnan a gyermekkorunkból. Találkoztunk már a megárvult fiúval, aki katonaként barangolja be az egész királyságot, és küzd a király földjéért, mint ahogy találkoztunk már a gyermektelen királyi párral, akinek egyik tagja eladja lelkét az ördögnek, hogy végre gyermekáldásra kerülhessen sor a palotában. Ismerhetjük a próbatételeket, melyeket idegen hercegek tesznek a királylány és a fele királyság elnyeréséért. Meg persze a suta tanulság, avagy a jó elnyeri jutalmát-vonal is ismerősen csenghet minden mese végéről. Jessica Day George könyve pontosan ugyanezekkel a morzsákkal operál. Mondhatjuk tehát, hogy semmi extra nincs sztoriban. S tulajdonképpen: igazunk is lenne.

Illusztráció
"- Nos, felség, nem tagadom, jóképű vagyok, de aligha hibáztathat, 
ha tetszetős külsőm látványa olyannyira lenyűgözte, 
hogy azonmód ájultan esett össze."

Majdnem. Ugyanis a az Éjféli bálban nem csupán egy hercegnővel van dolgunk, hanem rögtön tizenkettővel - ha már a gonosz Kőbezárt királynak ennyi fia született, muszáj mindnek leendő párt is biztosítania, és ha már az ember megteheti, miért ne adhatna (és kérhetne aztán vissza) tizenkét leányt? De hogyan érheti el a Kőbezárt király, hogy a királylányok minden éjjel nyomtalanul eltűnjenek? Milyen átkot szórt rájuk még születésük előtt? És ki oldhatja fel ezt az átkot. Az izgalmak csak ekkor kezdődnek el igazán: mindenféle hercegek próbálják meg felgöngyölíteni a rejtélyt, ám sikerrel egyikük sem jár, mi több: érthetetlen okokból ők maguk is életüket vesztik, miután elhagyják a palotát. Csak egyvalakiben bízhatnak a kastélylakók: az egykori katona, Galen feltűnésében...

Illusztráció
"- És mi történik, ha megtalálják a módját, hogy odafenn maradhassanak? - mutatott Nárcisz reszkető ujjával Rózsára. - Erre is gondoltál?
- Hát. azt hiszem, vállalnunk kell a kockázattal számolnunk kell - ismerte el Rózsa. Vállalnunk kell a veszélyt, ha viszont akarjuk látni apánkat. És a napot."

Az Éjféli bál remek lehetőség arra, hogy újfajta perspektívából ismerhessünk meg a népmesei klasszikust. Számomra a kötet különlegessége egyben picit hátránya is volt: érdekes volt a sok-sok virágneves királylány, de néhol nagyon feleslegesnek éreztem őket. Lehetetlenség mindnek külön személyiséget adni ilyen rövid terjedelemben - a népmesék pedig egyébként is sablonokkal, az egyértelmű jó/rossz karakterekkel dolgoznak. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a nyelvezet és történetvezetés gördülékeny, a kötet felépítésében pedig különösen tetszett, hogy rövid epizódokra osztott, így mind felolvasásra, mind pedig önálló olvasásra tökéletesen alkalmas. 


Blogturné Klub




A turné állomásai

08.08. - Szembetűnő
08.10. - CBooks
08.15. - Sorok között

Nyereményjáték

A mesében meghatározó szerepet töltenek be a virágok, ezért arra gondoltunk, ebben a játékban egy picit próbára tesszük, mennyire vagytok jártasak a virágetikettben. Milyen többletjelentéssel bírnak a virágok színei? Hogyan válassz virágszínt ajándékozáskor? Minden állomáson rövid ismertetőt találtok, hogy bizonyos színek mit is jelentenek a virágetikettben. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik színről van szó, és azt beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt megoldáson már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értestjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A Kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Ez a szín a fiatalságot, szeretetet és ártatlanságot fejezi ki, 
de olykor a gyász szimbólumaként is értelmezhető.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése