2016. november 18., péntek

Fiala Borcsa: Szerinted?

A WMN újságírójaként egy ország imádta meg Fiala Borcsa páratlan humorát, aki cserébe jófejségből nemrég egy ifjúsági regénnyel örvendeztette meg olvasóit. A Szerinted? egy különleges történet, amiben anya és lánya nézőpontját is megismerhetjük. Kövessétek velünk a  négy állomásos turnét, aminek a végén a Menő Könyvek jóvoltából egy könyvet is kisorsolunk a játékra jelentkezők közül.


Fiala Borcsa: Szerinted?
Sorozat: Ellenpontok 1.
Hazai megjelenés: 2016. 
Kiadó: Menő Könyvek
Téma, műfaj: ifjúsági, családi
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 232 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
A Szerinted?! egy kamasz lány és az édesanyja napi csatáit követi végig, nem kevés humorral.
Olvasd el Janka naplóbejegyzéseit, majd fordítsd el a könyvet és kövesd, hogy Eszter, az anyuka hogyan éli meg ugyanazokat az örömöket, vitákat, nagy összeveszéseket és kibéküléseket...És hogy ebből mi sül ki? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!

Illusztráció

Fiala Borcsa könyve értékeléseinek túlnyomó többsége – mondjuk, olyan 99%-ra saccolnám – azzal indult/indul/fog indulni, hogy „nagyon kedvelem a WMN-es csajokat”. Ez egyébként rám is igaz, a kezdetektől figyelem a lapot – egyre vegyesebb érzelmekkel. A siker, az ötlet és a kivitelezés tagadhatatlanul elismerendő, s mindez valahogy magával hozza azt a tényt is, hogy a csapathoz tartozókkal szemben az olvasónak van némi elvárása. Főleg, ha egy olyan tagjától érkezik nagyobb volumenű alkotás, akinek írásait alapvetően kedveled, és szimpatikus szerzőt sejtesz a sorai mögött. Azzal a kérdéssel lapoztam fel a nemrégiben megjelent Szerinted?-et, hogy vajon a posztok, cikkek mellett nyomok-e lájkot Borcsa könyvére is.

Könyvbemutató
Fotó: Fiala Borcsa, Facebook
A Szerinted? a kamaszkor kezdetét helyezi fókuszba. Pontosabban a tinédzser Janka és anyukája naplóját olvashatjuk egy egészen kreatív módon összeszerkesztett kötetben. Érdekes vállalkozás, hiszen nem teljesen egyértelmű, ki az igazi célközönség. Az világos volt, hogy az elsőszámú speciális körben nem szerepelek: huszonöt évesen e korszakomból kinőttem, anyuka sem vagyok. Viszont a tinédzserek világát kedvelem. Egyrészt, mert picit én is ott ragadtam gimnazista kis életemben, másrészt pedig – minden hisztit, féltékenykedést és természettudományos órát leszámítva – a középiskolások világa (tapasztalataim szerint) varázslatos tud lenni. A gond csak az, hogy Janka még nem tart itt, az általános iskola utolsó évét tapossa. Minden szeretetemmel és kedves emlékemmel együtt sem tudom azt mondani, harmóniában éltem magammal abban az időszakban. Főleg, így utólag belegondolva. A legfontosabb az volt, ki mit gondol, és miért nem szeret - a tipikus érzelmek, amik előtted sem ismeretlenek. Janka tolmácsolásában ezek egyébként tűpontosan vissza is köszönnek a lapokon, a probléma abban áll, hogy a napló stílusa és nyelvezete elviselhetetlenül erőltetett volt számomra.

Szerző és könyve
Fotó: Moly
Janka naplója így el is vette a kedvem az egész kötettől. Kétségbeesésemben, fellapoztam korabeli naplóim (bár nyolcadik májusában az egyiket elhagytam a soproni osztálykiránduláson – azóta is fáj érte a szívem). Nos, ennyire nem fordult ki velem a világ, mint Jankával. Persze, magától értetődik, hogy „engem senki nem értett meg”, de mégis mindig ott állt mellettem két betonbiztos felnőtt, aki – bár ismétlem: nyilvánvalóan nem tudta átérezni a vállamon elhelyezkedő világfájdalmat – meghallgatott. A kötet másik része egyébként pont ezért érdekelt volna: hogyan éli meg egy anya ezt az időszakot. Milyennek látja ő ugyanazt a helyzetet, hogyan értékeli lánya viselkedését, mennyire nyitott rá, hogy meghallgassa. Utólag bántam, hogy Jankával ismerkedtem meg először, de valahogy (a fülszöveg sugallatára is) logikusnak tűnt, hogy a párbeszédet sugalló cím alapján az ő álláspontja, majd az erre érkező szülői válasz a "jó" sorrend.

A lájk elmarad. Az elképzelés kifejezetten tetszett, hihetetlenül kreatívnak tartom, hogy az ellenpontok a könyv közepén egy időkapszulában találkoznak, s hogy azokat – szó szerint is – az olvasó vághatja át. A tinédzserkor ábrázolása kicsit (sokkal!) kevesebbel is visszahozta volna számomra a tizenéves lét keservét. Az anya naplója nem igazán tudta fenntartani a figyelmem. A Szerinted? nekem kicsit kötelező körös. Egy újabb, megszokott szemszögből megírt elbeszélés a szülő-gyerek kapcsolatról, halvány humorral. Írtam a bevezetőben a vegyes érzelmekről meg a nagy elvárásokról, a nem egészen belőtt célközönségről. Nem mondom, hogy egy az egyben csalódtam, és soha többé nem olvasok Fiala Borcsát (mert nyilván fogok). Szívesen megismerkednék például érintett szülők értékelésével, vagy akár - ha éppen lehetőségem lenne rá - szívesen vinnék be részletet egy nyelvtan órára Janka naplójából. Komolyan érdekelne a lányok-srácok véleménye!

Blogturné Klub



A turné állomásai

11.16. - Sorok Között
11.18. - Szembetűnő
11.20. - Könyvvilág
11.22. - KönyvParfé

Nyereményjáték

A mostani játékunkban Fiala Borcsa újságírói munkásságára térünk ki. Minden bejegyzésnél találsz egy részletet Fiala valamelyik cikkéből, a ti feladatotok pedig, hogy vagy a cikk címét, vagy az url címét írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
A kutyám valóban örül minden apróságnak. Például, ha talál egy klassz botot a parkban, és azzal masírozhat egészen hazáig nagy lelkesen. Ő az, aki mindig emlékeztet rá, mi is az, ami igazán fontos a világon.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése