2017. január 30., hétfő

W. Bruce Cameron: Egy ​kutya négy élete

Minden kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön. De mi lenne a kutyák küldetése? Többek között erről szól W. Bruce Cameron lenyűgöző regénye, amiből film is készült - most elcsíphetitek a mozikban is. A regényről a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét, és nyereményjáték is van, aminek a fődíja egy példány a könyvből.

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete
Sorozat: Egy kutya négy élete (1)
Eredeti megjelenés: 2011.
Hazai megjelenés: 2017. január 25. (2012.)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Varga Csaba
Téma, műfaj: családi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 352 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Minden kutya a mennybe kerül kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön. Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya. Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére. Béni története szívet melengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. Megismerhetjük, hogy milyen erős kötelék fűz minket legjobb barátunkhoz. A megragadó és magával ragadó, gyönyörű történetből kiderül, hogy a szeretet halhatatlan, hogy hűséges barátaink örökre itt maradnak velünk, és hogy a földkerekségen minden teremtmény azért született, mert megvan a maga oka, mert értelme van az élhetésének.


Mostanság rengeteg "előtte-utána" kép terjeng a hálón, ezek jelentős része a kisgyerekek és kiskutyák együtt cseperedését mutatja be. Nagy rajongója vagyok ezeknek a fotóknak, érdekes figyelemmel kísérni a változásokat, ahogy a négylábú pajtások végigkövetik kis gazdájukat...vigyázva azok apró botlásait, amíg lehet...

Jelenet a filmből
Amióta csak élek, mindig volt kutyánk. Egy, kettő, olykor több is. Az egyik kutyánk még óvodás koromban került hozzánk, s már gimnazista voltam, mikor elbúcsúztunk egymástól. Nem felejtem el, mikor már gimnáziumba jártam, pontosan érezte, mikor jövök haza péntekenként a kollégiumból. Tudta, hogy finom falatok rejlenek a táskámban számára. Bár picit azért remélem, hogy a szalámis szendvicsek mellett, nekem is örült egy kicsit.  Egy hófehér kis szőrcsomó általános iskolásként ragyogta be a napjaimat - egészen az egyetemig. Hihetetlenül elkényeztettem, a reakciói, a sértődékenysége mindig magamra emlékeztetett. Nem felejtem el az utolsó vacsoráját, nem felejtem el, hogy egy másik törpe mellett egész éjjel virrasztottam. Ma jókat mosolygok, ahogy a tizenhárom éves westie minden reggel mozdonyként sétál mellettem, hogy sokszor megviccelem, mert a látása nem a régi. A kutya a mindennapjaim része. Ott van mellettem mindig. Feltétel nélkül. Vár. Hűséges. Szeretetéhes. Szeretetre képes.

Jelenet a filmből
Minden kutyatartónak vannak közös emlékei. Azt hiszem, hosszan tudnám sorolni a sajátjaimat is. Sokszor kívántam, bárcsak a négylábú kedvencek is hosszú életet élhetnének. Cameron regénye ezt a lehetőséget villantja fel előttünk, némi csavarral. Egy kutyus, aki életről életre, kalandról kalandra vándorol, hogy beteljesítse a küldetését.

Annak ellenére, hogy a kiskutya világmegismerésének elbeszélése nagyon kedvesnek tűnt, a történet nálam lassan indult be. Az elején leginkább állt, s kicsit untam is. Gyakorlatilag el is veszett egy élet, mire úgy éreztem, megérte fellapozni a könyvet. A csoda még csak ekkor következett. Nem mondanám, hogy eredeti lenne a sztori, vagy hogy elbűvölt volna az elbeszélő zsenije, mert egyik sem jellemző a regényre. Viszont egyvalami igen: megfogott és hatott rám. Cameron okosan épít a gazdik élményeire, a bizonyos közös emlékekre, melyekre fentebb utaltam, s nagyon ügyesen ki is használja ezeket. Ez persze, nem feltétlenül baj, sőt! A történetben egy kutya útját kísérhetjük végig - négyszer is. Vele tarthatunk, mikor egy elhagyatott odúban először csodálkozik rá a világra, ahogy egy tartalmas életet él végig kis gazdája oldalán, ahogy hősként ment életeket, ahogy hűséges társként áll amellett, akit a legjobban szeret ezen a világon. Mindig más kutyaként születik újjá, de belül mindvégig egy valakit szeret: azt, akihez az elintézetlen dolog fűzi. A történetmozaikok végig kapcsolódnak egymáshoz, a kutyus egy-egy kiváló tulajdonságát minden életében másként csillogtathatja meg, igazából ez tette számomra különlegesebbé a történetet.

Jelenet a filmből
Viszont annak veszélye, hogy az elbeszélő legnagyobbrészt tényleg csak a már meglévő emlékekre épít, és azokat hívja elő a történetben néhol ki is bukik - nálam a harmadik és negyedik "életben." Emiatt a kötet olykor el is vesztett engem mint olvasót. Ettől függetlenül, ha a kerek egészt nézem, az Egy kutya négy élete emlékezetes olvasmány marad számomra, aminek ereje a kis összefüggő mozaikokban és az emlékek előhívásában, az elbeszélő kutyus naivitásában és a kedves történetben rejlik. Igen, sokszor mázas és szirupos, de - ahogy mondjuk a Marley meg én c. film esetében -, itt is félretettem a limonádés előítéleteimet, és nagyon várom, hogy a filmet is megnézhessem.



Blogturné Klub



A turné állomásai

01.29. - Sorok Között
01.30. - Szembetűnő
02.01. - Kelly & Lupi olvas
02.04. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

Végy egy kisgyereket és egy kutyát, és máris kész a kasszasiker - tartja a gonoszkás mondás. Mi nem bánjuk, szeretjük a kutyás filmeket. Az Egy kutya négy élete adaptáció kapcsán a játékunk során a feladat a következő: ismerjétek fel, hogy az adott képen szereplő kutya melyik filmben volt látható, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése