2017. március 28., kedd

Carrie Fisher: A hercegnő naplója

A Libri  Kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban is Carrie Fisher önéletrajza, A hercegnő naplója, amelyben feleleveníti azokat az eseményeket, amelyeket annak idején 19 éves fejjel fel se fogott, de ma már szinte legendásnak számít. Tarts velünk  március 25. és április 2. között az öt állomásos turnéra, ahol te is kicsit részese lehetsz annak, hogy lett egy fiatal lányból több generáció példaképe. S ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Carrie Fisher: A hercegnő naplója
Hazai megjelenés: 2017. március
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Bozai Ágota
Téma, műfaj: memoár, film
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 244 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
A hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.


Vajon meg lehet-e szabadulnia egy színésznek egy híres szerepétől? El tudjuk-e képzelni, hogy ne Hugh Laurie-hoz kössük Dr. House-t, vagy hogy Rowan Atkinsonról ne Mr. Bean jusson eszünkbe? A Brinkman professzort játszó Klausjürgen Wussow a Klinika c. sorozat befejezése után még hosszú évekig kapott rajongói leveleket, melyben orvosi tanácsot kérnek tőle a páciensek. A sort még sokáig folytathatnánk, számtalan színészt „pecsételt meg” egy-egy kiemelkedő szerepe. Vajon tényleg egy levakarhatatlan bélyegnek éli ezt meg az adott színész, vagy évekig vidáman sütkérezik szerepe fényében?

Fisher és Leia hercegnő karaktere – úgy hiszem – még azok szemében és emlékezetében is egybeolvad, akik történetesen – hozzám hasonlóan – egyetlen Star Wars filmet sem láttak. Jól látjátok, engem elsősorban nem a Star Wars-láz hajtott ehhez a könyvhöz, hanem a bevezetőmben feltett kérdés. No meg persze: a naplójelleg, amiről a könyv fellapozása után csakhamar kiderült, inkább memoárról van szó. A kötetet négy jól elkülöníthető részre osztanám – az értékelésben is. A Star Wars előtti időszak leírása tulajdonképpen a gyermekkor elbeszélését tartalmazza. Gyakorlatilag semmit nem tudtam Carrie Fisher magánéletéről, vagy neveltetéséről, így rögtön sokkolt, hogy a színésznő egy tipikus amerikai filmben nőtt fel olyan kislányként, aki úgy tűnt, – finoman fogalmazva – nem kapja meg a családot mint biztos és szeretetteljes családi hátteret. Egy fordulattal viszont ott állhat a siker kapujában, egy kultikusnak akkor még egyáltalán nem remélt film női főszereplőjeként. Így fordulunk rá a filmforgatás és annak kulisszatitkai elmesélésére. A rajongók feltehetően itt több értékelhető részletet is kiszúrhatnak, amire én laikusként nyilván nem tudtam felfigyelni. A kulisszatitkok mögött ugyanis még mindig ott éreztem azt a fecsegő csitrit, aki röpköd a gondolatok között, és sokkal többet ír, mint amennyit közöl. Kicsit kiábrándított, hogy ezt az egységet a Harrison Forddal való viszonyára élezte ki. Mindent a kapcsolatuk kialakításának fényében rendezett össze.

A harmadik rész viszont picit felülírta az éppen kirajzolódó, nem éppen pozitív véleményem. Rövid bejegyzések és versek. Érzések. Az addigi fecsegő stílus helyett itt valami igazén értékes és mély hang vette át a főszerepet. Fisher egy egészen más oldalát mutatta meg ezeken az oldalakon. Kicsit fejbe is kólintott a „ne ítélj elsőre” örökbecsű. A versekhez mindenképp vissza fogok térni a későbbiekben is. A bevezetőben feltett kérdésemre pedig a negyedik rész adta meg a választ. A sikert mindenki másképp éli meg, s talán nem is lehet rá jól felkészülni (ha bárhogy fel lehet egyáltalán). Fisher, Leia hercegnőnek köszönhetően ünnepelt színésznővé és eszményképpé vált. A leírásokból pedig úgy tűnt, tényleg így értékelhette sikerét: Leia hercegnőnek, és nem saját magának köszönhetően, mintha Leia és Carrie elválaszthatatlanok lettek volna. Azért látta így, mert így érezte, vagy mert ezt éreztették vele?

A hercegnő naplója, bár nem mondható tetemes terjedelműnek, érzelmileg mégis magas hegyek és mély völgyek bejárását kínálja az olvasó számára. A rajongók számára igazi csemege lehet, de a hozzám hasonló laikusoknak is tanulságos olvasmány lehet. Nem feltétlenül rajzolódott ki előttem pozitív kép Carrie Fisherről, de azt gondolom, ez mellékes és szubjektív. Adott valamit magából, betekintést nyújtott a kulisszák mögé, és megpróbálta megértetni a Leia hercegnő által ráadott szárnyakat és bilincseket. 

Blogturné Klub



A turné állomásai

03.25. - Olvasónapló
03.27. Szembetűnő
03.29. - KönyvParfé
04.02. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték


Bár Carrie Fisher elsősorban Leia Organa hercegnőként vált ismertté, azért még több más filmben is szerepelt. A turné minden állomásán egy-egy fényképet találtok ezekből a filmekből és a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a film címét.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése