2017. március 7., kedd

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy útja

Az Egy kutya négy élete film sikere nyomán itthon is új kiadásban jelent meg a regény folytatása, az Egy kutya négy útja. Bizony, főhősünk küldetése még nem ért véget, most az a feladata, hogy megvédje Ethan unokáját, C.J.-t! Kövesd velünk végig a blogturnét, ahol megtudhatod, sikerrel jár-e minden idők egyik legimádnivalóbb kutyája. A turné során a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából egy példányt kisorsolunk a regényből.

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy útja
Sorozat: Egy kutya négy élete (2)
Eredeti megjelenés: 2012.
Hazai megjelenés: 2017. (2015.)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Vincze Judit Andrea
Téma, műfaj: családi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 352 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Miután számtalan kalandos életen át kereste küldetését, Buddy immár biztos benne, hogy végre megtalálta, és teljesíti is azt. Mégis valahányszor végignézi, ahogy az eleven Clarity újból és újból bajba kerül, Buddy meggyőződik róla, hogy a lánynak szüksége van saját kutyára.
Amikor Buddy újjászületik, repes az örömtől, mikor Clarity, akiből azóta érdeklődő, de problémás tini lett, magához veszi. Azonban hirtelen elválasztják őket egymástól, és a kutya kétségbeesik – vajon ezentúl ki viseli Clarity gondját?

Illusztráció

Kell-e egy sikertörténetnek folytatás? Állandóan visszatérő kérdés az irodalomban. Állandóan visszatérő kérdés itt, a blogon is, mikor épp nem találok épkézláb bevezetőt egy történet második részéhez, amiről nem tudom eldönteni, hogy kellett-e az elsőnek...

Illusztráció
Az Egy kutya négy útja nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész letette. Cimbi beteljesítette négy életen át tartó kötelességét. Ethan halála után - talán jogosan - remélte, hogy ő is békére lelhet szeretett gazdája mellett, egy másik világban. Az események azonban másként alakulnak. A farmon, ahol Cimbi és Ethan özvegye élt ugyanis feltűnik a totyogó kislány, Clarity June. Vajon hány gazdát ismer el egy kutya? Hány emberhez kötődhet élete során - úgy igazából? A történet picit ezzel a gondolattal is eljátszadozik, hiszen - bár Cimbi immár négy életen keresztül - tűzön-vízen át kísérte Ethant, egyre inkább kirajzolódik előtte (is), hogy újabb négy életét talán CJ-nek fogja szentelni. Ha a sors különös fintora is úgy gondolja, természetesen.

Illusztráció
Az első rész értékelésénél megjegyeztem, hogy nagyon nehezen helyezkedtem bele a történetbe, viszont az Egy kutya négy élete olyan remek alapot adott, hogy azonnal otthonosan éreztem magam a történetben. A kis Clarity azonnal megfogott. Ugyanez elmondható édesanyjáról, Gloriáról is. Csak épp negatív értelemben. Nem mostanában találkoztam ennyire elviselhetetlen karakterrel! Gloria az a fajta karrierista nő (a szó abszolút negatív értelmében), aki lényegében elvárja a csodálatot és tiszteletet a társadalomban szaladgáló apró pórnéptől, s aki irtózik mindentől, ami befolyásolhatja álomvilágának tökéletességét, legyen egy kutya - vagy épp a saját gyereke. Ezért is fogadtam csillogó szemekkel, mikor Hannah felveti Gloriának, hogy Clarity nevelkedhetne vele is, a farmon. Gloria persze már az ötletet is kikéri magának, hiszen ezzel elesne a gyerektartástól. Igen, a történet itt kanyarodik el az akár idillinek is várható ösvényről az egyre sötétebb és meredekebb szurdok felé. CJ nyilvánvalóan nem számíthat anyjára, így Cimbire vár a feladat, hogy újabb és újabb életein keresztül vigyázzon a felcseperedő kislányra.

Az egy kutya négy útja (talán nem is véletlen, hogy fentebb egy útelágazás-hasonlatot hoztam) kevésbé volt olyan szórakoztató számomra, mint az első rész. Már akkor is említettem, hogy a történet erősségét abban látom, hogy a kutyatartók közös pontjain és emlékein keresztül érzelmileg vonzza az olvasót, ezek viszont ebben a részben kevésbé játszanak hangsúlyos szerepet. Így ennél a kötetnél fordított hullámvölgyet jártam be olvasás közben. Az első fejezetek kifejezetten tetszettek, aztán az érdeklődésem fokozatosan csökkent. Viszont, aki az első részben kedvelte az elbeszélő kutyus naivitását, világlátását, aranyos és szórakoztató megnyilvánulásait, valamint feltétlen és önzetlen hűségét, az nagy valószínűséggel nem fog csalódni ebben a könyvben sem.

Westie
A bejegyzés végén térjünk vissza az első kérdéshez: érdemes-e minden történetnek folytatás? Nyilván nem. Hogy az Egy kutya négy életének kellett-e, azt ki-ki döntse el maga. A hű társ szempontjából sokkal szebb befejezést kapott így a történet, mintha az első rész végén zárult volna a sztori, viszont az Egy kutya négy útja számomra nem volt olyan ütős. Kicsit értetlenül állok az előtt is, hogy bár kétszeres generációváltás történt, a világ mintha egyáltalán nem változott volna (bár, ha azon nem filózom, hogy épp egy kutya nyolcadik életét olvasom, akkor ezen vajon miért?)...Az viszont tényleg elvitathatatlan, hogy a történetet olvasva magamon is tapasztaltam, hogy még jobban igyekszem figyelni - öregecske - kutyámra. S mintha néha azon kapnám magam, próbálom fejtegetni, mire gondolhat, vajon érzi-e, mennyire fontos nekem. Nem ez lenne-e a lényeg? Hogy odafigyeljünk arra, aki vigyáz ránk? Tűzön-vízen, életeken át.

Blogturné Klub



A turné állomásai

03.07. - Szembetűnő
03.09. - Sorok Között

Nyereményjáték

Akárcsak az Egy kutya négy élete játék során, most is híres kutyákat keresünk! Minden állomáson találtok egy tévés vagy filmes kutyát, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába, honnan származik a kutyus.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése