2017. április 16., vasárnap

Paullina Simons: A Bronzlovas

A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg a Könyvfesztiválra Paullina Simons: A Bronzlovas című történelmi romantikus regényét. Tatjána és Alexander szerelme az egész világon óriási siker, végre meghódíthatja a magyar olvasók szívét is ez csodálatos történet.  Kövesd a blogturné négy állomását és esélyed lesz megnyerni a  nyereménykönyvet!

Paullina Simons: A Bronzlovas
Sorozat: A Bronzlovas (1)
Eredeti megjelenés: 2001.
Hazai megjelenés: 2017. tavasz
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Farkas János
Téma, műfaj: történelmi regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 872 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Leningrád, 1941. A fehér éjszakák fényében még látni a város egykori nagyságát, a palotákat és sugárutakat, egy letűnt kor meséjét, abból az időből, amikor Leningrádot még Szentpétervárnak hívták. A két lánytestvér, Tatjána és Dása egy ágyon osztoznak és egy szobában laknak bátyjukkal és szüleikkel. Kemény és nélkülözésekkel teli életük megszokott rendje semmivé lesz, amikor 1941. június 22-én Hitler megtámadja Oroszországot. A Metanov család és Tatjána számára az élet már sosem lesz olyan, mint volt. Egy ragyogó nyári napon Tatjána megismerkedik egy Alexander nevű jóképű katonatiszttel.
Forrás

A második világháború borzalmait, a háttérország nélkülözéseit, a katonaság kiszolgálására és fenntartására átálló ipart jobbára elbeszélésekből, a történelem órákról és az irodalomból ismerjük. A valódi háborús helyzet, a rettegés és létbizonytalanság, az életért vívott nap nap utáni harc legtöbbünk számára leginkább fogalom. Paullina Simons a századközepi Európa, azon belül is a Szovjetunió hadszínterére és a házakban megbúvó élettörténetek kulisszái mögé vezet bennünket…

Borító
A Metanov az 1940-es évek Leningrádjának átlagos családja, három gyerek, a két szülő és két nagyszülő osztozik a két szoba-konyhás kis lakáson, kapcsolatukat a korszakban megszokott, merev szabályok jellemzik. A család két fiatal leányzója, Dása és Tatjána két igazi színfoltja a Metanovok mindennapjainak, holott személyiségük egészen eltérő. Dása harsányabb és lazább, szórakozásra bármikor kapható, míg Tatjána visszafogottabb, kötelességtudó és megfontolt. Egy nap azonban minden megváltozik, és felborul a hétköznapok ritmusa. Mindenki számára. A németek támadást indítanak a Szovjetunió ellen, a Metanov család ifjú titánját hadba szólítják, Tatjána pedig találkozik egy gavallér katonával, Alexanderrel…akiről kiderül, hogy Dása kedvese. A szerelmes szívnek nem lehet parancsolni, Tánya egyre többször találkozik Alexanderrel, ugyanakkor Dásának sem akar fájdalmat okozni azzal, hogy kijátssza őt. Hol van a határ? A szerelem vagy a testvéri szeretet győzedelmeskedik?

Borító
Nem mondom, az elején cseppet megrettentem a 872 oldalt számláló kötettől, azonban – miután elmerültem a történetben –, s most, hogy az utolsó oldal legaljára értem, hirtelen fogalmam sincs, a regény melyik elemét emeljem ki. Az bizonyos, hogy ami hihetetlenül tetszett és magával ragadott, az a történetszálak sokrétűsége, a személyes – és világtörténelmi párhuzamok, a háború mindennapjainak bemutatása, Tatjána mindenen átívelő szeretete és tisztelete a családja és Alexander iránt, az elbeszélő magával ragadó stílusa. Nem tudok rangsorolni. Simons mesterien bánik a szavakkal és a történetvezetéssel. Olykor olyan érzésem támadt, mintha sikerült volna kiismernem, aztán valahogy mégis megtréfált, és olyan csavart vitt a sztoriba, ami váratlanul ért.

A világháború szovjet mindennapjainak lefestése nagyon valósághűnek hat. Az elbeszélő sokszor egészen apró és jelentéktelennek tűnő mondatokkal és beékelt anekdotákkal tesz utalást a világtörténelmi eseményekre, mint a hadiiparra való átállás vagy a jegyrendszer bevezetése. A leningrádiak egyre kilátástalanabb helyzetét a család és környezete – valamint annak fogyatkozó létszáma – életért folytatott harcából ismerjük meg. A kapcsolatok itt már sokszor kevésnek bizonyulnak, s a jótékonykodásnak sincs helye. Tatjánára hárul, hogy családja gondviselőjévé álljon elő a nélkülözés közepette.

Borító
Tatjána alakja nem tipikusan hősnői, sőt, néhol az olvasó már-már úgy érzi, hogy jámborsága inkább a tipikus vesztes szerepét osztja rá. Ennek oka talán abban rejlik, hogy manapság nem vagyunk hozzászokva/nem jellemző, hogy egy karakter más boldogságának rendelje alá a sajátját. E szempontból Dása viszont nagyon friss és mai, aki kihasználva testvére szeretetét, görcsösen, „csakazértis” ragaszkodik Alexanderhez, elnézve Tánya szenvedését, s hogy családja folyton megalázza a lányt. A férfi főszereplő viszont igazi talány. Nem is tudom, „illik-e” egyáltalán ennyi ideig őrlődni egy regényben, legyen is az bármilyen hosszú. Idegtépő és sokáig érthetetlen volt, miért is nem tud választani a két lány közül, mikor teljesen egyértelmű, melyiküket szereti. Puskaporos hangulat. Állóháború. A hadszíntéren és a magánéletben is. Ez ugyanis nem egy szimpla romantikus regény, hanem fontos morális és erkölcsi kérdéseket feszegető történelmi elbeszélés, ahol a vesztes(nek tűnő) karakter tettei és döntései által igazi hősnővé nő a történet végére.

Paullina Simons
A Bronzlovas totális meglepetés számomra. Nehéz volt esténként felfüggeszteni az olvasást, s alig vártam, hogy a következő nap végén ismét elmerüljek benne. Elgondolkodtatott. A történettel, a karakterekkel, az általuk képviselt elvekkel kapcsolatban, de továbbmegyek: azzal kapcsolatban is, vajon hányak életét fordította ki és változtatta meg gyökeresen a második világháború, s ez hány generációváltásig folytatódhat. A történet célközönsége roppant széles skálán mozog: a romantikus, a történelmi, az életrajzi regényeket kedvelők igazi, lebilincselő történetre számíthatnak, őrlődéssel, rengeteg kérdéssel, társadalomtörténeti áttekintéssel, irodalmi utalásokkal (hiszen, már maga a cím is az). Egyértelműen az egyik legjobb történelmi regény, amivel eddig találkoztam.

Blogturné Klub



A turné állomásai

04.14. - Könyvvilág
04.16. - Szembetűnő
04.18. - Kristina blogja

Nyereményjáték


Elevenítsd fel a történelemtudásodat! Minden állomáson egy kérdést kapsz, ami összefügg a regény eseményeivel. Nincs más dolgod, mint beírni a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába!  

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
Mi annak a tónak a neve, amin az élelmiszert szállították a körbezárt városba?
Raffle: a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése