2017. június 5., hétfő

Jenna Evans Welch: Love & Gelato - Firenzei nyár

A Maxim Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Jenna Evans Welch bemutatkozó regénye, a Love & Gelato - Firenzei nyár A Blogturné klub hét bloggere ennek örömére bemutatja a sodró lendületű történetet, melyben egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket.

Jenna Evans Welch: Love & Gelato - Firenzei nyár
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2017. június
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Vincze Judit Andrea
Téma, műfaj: ifjúsági, romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 320 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket – ezt ígéri nekünk az írónő sodró lendületű bemutatkozó regényében. Lina az idei nyarat Toszkánában tölti, jóllehet, eleinte semmilyen érdeklődést nem mutat az ország napsütötte, varázslatos tájai iránt. Csupán édesanyja utolsó kívánságának eleget téve érkezett addig nem látott apjához. De milyen apa az olyan, aki tizenhat évig a gyereke felé sem néz? Lina ezért nem is vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet. Aztán a kezébe kerül egy napló, amit a mamája az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodás világ, amely titkos románccal, műalkotásokkal és eldugott pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy újdonsült barátjával, Rennel, anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. A titok pedig azonnal más megvilágításba helyezi a mamájáról, az apjáról, sőt még az önmagáról alkotott képet is. Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emberek a szerelem és az olasz fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.

Illusztráció

Tizenhat évesen miénk a világ. Persze, a hullámvölgyekkel, szerelmekkel és csalódásokkal együtt. Lina ezt az időszakot különösen nehezen éli meg, hiszen anyja a rák visszafordíthatatlan stádiumában van, s utolsó kívánságaként meghagyja lányának, hogy halála után költözzön Olaszországba egy régi barátjához, Howardhoz – akiről kiderül, hogy Lina apja. Vagy mégsem? Linára hamarosan a gyász ereszkedik, anyja azonban nem csupán betölthetetlen űrt, de egy régi titok megfejtését is a kamasz hölgyeményre hagyja.

Illusztráció
Love & Gelato. Már önmagában is a nyár édességét, a kánikulában való felfrissülést és a tikkasztó estéket idézi fel az olvasóban. A cím alapján könnyed romantikust, egy nyári flörtöt vártam a kötettől. Némileg tévedtem, és talán picit ebből adódóan is kettős érzésekkel csuktam be a könyvet – még annak ellenére is, hogy alapvetően kellemes kikapcsolódásban volt részem. Mi volt a „gond”? Egyrészt az, hogy a titok kibontása – a magam mohóságából kiindulva – kevésbé volt életszerű. De ne szaladjunk ennyire előre, először is lássuk, miről van szó pontosan (a következő gondolatok némi spoilert tartalmaznak, de a nyugalom fenntartása érdekében csak egy fél bekezdés erejéig lesz szó a konkrét cselekményről)!

Illusztráció
Történetünk borúsan indul: a tinédzser Lina elveszti édesanyját, ráadásul egy új országban, idegen emberek között, egy számára mindaddig ismeretlen férfi gyámsága alatt kell újrakezdenie/folytatnia az életét. Ráadásul, a férfiről – Howardról – a nagymama elszólása miatt kiderül, hogy Lina apja. A leányzó, alig hogy elfoglalja új, olaszországi szobáját, máris a „szökésen” gondolkozik. Ám Howard munkatársa, Sonia – akiről szintén kiderül, hogy Lina anyjának régi barátnője – kezébe nyomja anyja huszonéves korában írt naplóját, ami érdekes és sorsfordító titkokat árul el újdonsült olvasójának. S innentől kezdve hadilábon állok a történet nyomozós részével (mert szerencsére azért akad egy olyan szál, ami viszont tényleg a címből adódó előfeltevéseimet, vagyis a könnyed romantikát helyezi fókuszba). Ha ugyanis a kezembe nyomnának egy naplót, ami magyarázatot adna egy csomó kérdésemre, nem tudom elképzelni, hogy abba csak néha-néha olvassak bele. Persze, nem elképzelhetetlen, hogy tényleg túl mohó vagyok, vagy éppen annyira egyértelmű volt néhány dolog (például az apaság kérdése), hogy nem is értettem, Lina miért nem „elég kíváncsi”.

Art
Másrészt, nyilván a nyomozás lassú kibontakozása kellett Lina Rennel való „barátságának” elmélyüléséhez, illetve érzékelem a szerzői szándékot a múlt és jelen párhuzamba állítására. Ezeket persze „szimpla olvasóként” még meg is érteném, csak tudjátok: mintha mégis tátongana egy nagy szakadék a „szükséges” és az „életszerű” között a cselekményfolyamban. Viszont ezen túllendülve, a jelen eseményei, Lina és Ren kapcsolata, Firenze, a római kiruccanás mind-mind igazi nyári kalandot festenek le. Nagyon kedveltem a kötet fiatalos lüktetését, az olasz ételeket és az elbódító Gelato édes ízeit (egyébként kevésbé tanácsos éhesen nekilátni a könyvnek). Szerettem, ahogy Lina és Howard kapcsolata a tartózkodó (a lány részéről ráadásul ellenséges) állapotból őszinte barátsággá, egyfajta apa-lánya viszonnyá alakul.

A Love & Gelato egy igazán szerethető történet, amiben a múlt és jelen problémái, a fatális félreértések, az útkeresés, a vidámság, a romantika és a hamisíthatatlan olasz nyár találkozik. Abszolút strandra kívánkozó nyári könyv!

Blogturné Klub



A turné állomásai

06.03. - Dreamworld
06.04. - Könyvvilág
06.05. - Szembetűnő
06.06. - Deszy könyvajánlója
06.07. - Zakkant olvas
06.09. - Sorok között

Nyereményjáték

Firenze hosszú múltra tekint vissza, ezért mostani játékunk során olyan épületeit, műalkotásait és helyszíneit fedezzük fel, melyek Ren és Lina kalandjaiból kimaradtak. Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, valamint egy képet, mely alapján ki kell találnotok az adott feladvány nevét. Ha minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


“1550-ben alakították ki I. Cosimo nagyherceg feleségének, Toledói Eleonórának a kérésére. Az olasz típusú díszkertek egyik legszebb példájának tartják; mértani elrendezésű, egy nagyobb és egy kisebb tó is található benne.”

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése