2017. október 13., péntek

Róbert Katalin: Szelídíts meg!

Vajon a herceg megszelídítheti a vad lányt? Új, mai köntöst kapott a Kisherceg és Róka története, méghozzá Róbert Katalin tollából. A különleges regénnyel a Blogturné Klub öt tagja ismertet meg titeket. Figyeljétek az állomásokat és nyerhettek is, méghozzá három példányt a regényből!

Róbert Katalin: Szelídíts meg!
Megjelenés: 2017. október
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: young adult
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 272 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Róka kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak. Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok a nyakába varrják Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is, hogy korrepetálja matekból. Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek… Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát. A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…Mire elég heti egy különös óra? Képesek lesznek meglátni a szívükkel azt, ami a szemnek láthatatlan? Merülj el a történetben és hagyd, hogy a te szívedhez is szóljon Róka és a Kisherceg új, mai üzenete.

Forrás: Róbert Katalin, Facebook

Kedvelem az olyan történeteket, melyek már ismert és kanonizált, klasszikussá vált művet, vagy annak vezérmotívumát vagy karakterét vonultatja fel új nézőpontban vagy teljesen más kontextusba helyezve. Bár…végiggondolva…lehet, hogy ez kissé túlzás. Azokat a történeteket szeretem, melyek – ha a fenti vállalkozásba fognak – működnek is, és olyan plusztartalmat, jelentéstöbbletet adnak a már ismert sztorinak/karaktereknek, amiért úgy érzem, megérte megírni/elolvasni. Egyszóval: ha hat rám.

Forrás: Róbert Katalin, Facebook
Róbert Katalin tollából a Szelídíts meg! volt a második olvasmányom. Kíváncsi voltam, hogy a young adult berkein belül milyen történetet alkot, mert az előző, Kezdjetek el élni new adultnál az volt az érzésem, hogy bátran léphetne egy korosztállyal tovább. Ott komfortosabban mozoghatna elbeszélőként. Persze, benne van a pakliban, hogy tévedek. A Szelídíts meg kapcsán pedig itt volt a remek alkalom, hogy a szerző rám cáfoljon. A cím izgalmas, az alapsztori talán kicsit közhelyes, de a kötet fellapozásakor izgatottan vártam A kis herceg történetének és karaktereinek átültetését egy teljesen mai környezetbe.

Forrás: Róbert Katalin, Facebook
Regi (azaz Róka) szülei válófélben vannak. A tinédzser leányzó, aki egyébként sem túl könnyű eset, traumaként éli meg ezt az időszakot. Bár nem akar további fájdalmat és nehézséget okozni az anyjának, akin ő maga is látja, milyen pokoli napokat él meg, Róka rendszeresen az igazgatói iroda környékén találja magát, édesanyját pedig ugyanezzel a rendszerességgel hívatják be érte az iskolába. A kamaszok élete finoman fogalmazva is zűrös tud lenni. Nem elég, hogy senki nem érti meg őket, az érzelmi amplitúdójuk olykor rémes kilengéseket mutat. Ezek mellett hatalmas feladat megtalálni azt az egyedi egyéniséget, melyet csak ők képviselhetnek a világban. S ha mindeközben az addig biztos háttérországot jelentő család is darabjaira hullik…nos az az finoman szólva sem könnyíti meg a feladatot. Ilyenkor bizony jóleső érzés, ha egy külső segítő kéz kirántja az embert. Nem mindegy, hogy ki és milyen szándékkal igyekszik segíteni, de Herceg feltűnésével – úgy tűnik – Róka története új irányt vehet, s mindeközben Herceg pályaválasztási döntése is megszületik. No, egyik sem hipp-hopp. Ezt az utat járhatjuk be a könyvben. Kiderült, hogy erre a kirándulásra nem feltétlenül kellett volna beneveznem.

Nagyon kreatív ötletnek tartottam A kis herceg történetét egy ifjúsági regénybe kódolva újraértelmezni. Annak ellenére is így gondolom, hogy – meglátásom szerint – Saint-Exupéry történetét olyan közhellyé emelték/süllyesztették, amit ez a remek (egyébként szerintem nem feltétlenül csak gyerekeknek szóló) mű nem érdemelt volna. Tulajdonképpen megtörtént vele, amiről szól: mindenki látja, mindenki ismeri, de egyre inkább csak átlátnak rajta – az igazán lényeges eleme, a mondanivalója sokak számára láthatatlan marad. Olvasónként eltérő lehet, hogy Róbert Katalin könyvét erre a hullámra helyezzük-e fel, vagy elfogadjuk eredeti ötletnek. Én egyébként inkább a második opció mellett állok, szeretem a játékos megoldásokat. Ráadásul, a szerző oldalán közzétett barangolások is nagyon ötletesek (ezekből hoztam válogatást a bejegyzéshez), s talán sok olvasót elvezetnek majd A kis herceg újrafelfedezéséhez.

Forrás: Róbert Katalin, Facebook
Az ötlet tehát kreatív, a történet váza szépen kirajzolódott az ifjúsági-szerelmi történetben, így gyakorlatilag egy érdekes cselekményleírás, egy lélektani barangolás hiányzott „csak” ahhoz, hogy a regény jól működhessen. Viszont úgy éreztem, a történeten kívül ragadtam. Nem kedveltem Rókát, Herceg pedig üres volt, így a sztori számomra végig a sablonok mezsgyéjén egyensúlyozott. Nem tudtam azonosulni azzal a szubkultúrával, amit közvetített, nem éreztem nyitottnak az elbeszélőt. Nehéz megfogalmazni, de úgy éreztem, a lélektani folyamatok nem a lélek szintjén mozogtak, hanem a légüres térben. Talán emiatt sem tudott magába szippantani a cselekmény. Nehéz ügy, és bajban vagyok. Szerettem volna szeretni ezt a történetet, és nagyon szerettem volna, ha az elbeszélő rácáfol arra, amit a bejegyzés elején feszegettem. Az elején vitt magával az elbeszélés, a karakterek iránti érdeklődésem, de ez szép lassan alábbhagyott. Nem tudta fenntartani a figyelmem. Úgy érzem, nem sikerült elkapnia a korosztály igazi sajátosságait, de bízom benne, hogy talán én váltam túl szigorúvá a történettel szemben olvasás közben.

Blogturné Klub



A turné állomásai

10.10. - Sorok Között
10.13. - Szembetűnő
10.15. - Zakkant olvas
10.17. - Spirit Bliss

Nyereményjáték

Tudtátok, hogy Róbert Katalin nem csak író, hanem a Könyvmolyképző Kiadó egyik szerkesztője is? A mostani játékunk során azon könyvekből találtok idézeteket, amiket az írónő szerkesztett. A feladat egyszerű: ismerjétek fel az idézetet és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

"Ez a különleges nyelv azonban a sorstragédiát is eredendően magában hordozza, hisz sokértelműsége folytán a mondandót a másik fél kedve szerint forgathatja. Akár gráciával, vagy épp ellenkezőleg, rosszindulattal. A gazdag szókincs, a finom árnyhalatok, a helyenként selymesen simulékony, máshol csikorgón darabos idómák gyakorta lesznek nézeteltérések, indulatok okozói. S ha megvan a szerencsétlenség, ezen a nyelven lehet a legmegrázóbban elsiratni a hőst vagy az áldozatot. Miféle mágikus nyelv ez a magyar?"

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése