2017. november 25., szombat

Greff Magdi: Húzós szerelem

Sport, szerelem és álmok, mindez a '80-as éves Magyarországának dermesztő világában. Greff Magdi debütáló regényéről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és a turné végén egy szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyv egy példányát.

Greff Magdi: Húzós szerelem
Megjelenés: 2017. december 6.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: realista
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 360 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
A múlt kegyetlenül sújtja a szabadságra és boldog életre vágyó fiatal lányt. Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a nyolcvanas években alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre. Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban. A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző. Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét? Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat. Melyikük a nagy szerelem? Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helytállnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik. Főként egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.
Illusztráció

Tekintve, hogy a rendszerváltozás előtt még nem éltem, nem lehetnek személyes emlékeim az akkoriakról. Greff Magdi regénye viszont ezeket a nemlétező emlékeimet (melyek leginkább beszélgetésekből, megfigyelésekből gyúrt konzekvenciák) igyekezett előhívni – ami azt illeti, nem is olyan rosszul. Az 1980-as évek Magyarországán járunk, ahol a versenysport, konkrétabban pedig a kajak-kenu edzések és versenyek mindennapjainak kulisszái mögé nyerhetünk bepillantást, fiatalok és elsősorban – az állatorvosi egyetemre készülő – Réka szemüvegén keresztül. A tinédzser éveinek végén járó leányzó szülei azonban disszidensek, ami nagyrészt meg is pecsételte lányuk felsőoktatási terveit. A kiváló tanulmányi eredmények dacára Rékának csak akkor van esélye bejutni az állatorvosira, ha sportpályafutása során nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ér el. Ezzel az elvtársak mintegy szemet hunyva a rendszerellenes családi háttérnek, még engedélyezhetik a lánynak, hogy beiratkozzon az egyetemre. A Húzós szerelemben ennek a bizonyos nyugati (belgiumi) versenynek az eseményeit követhetjük figyelemmel, a kajak-kenu egyesület útra kelésétől egészen a – megfogyatkozó – csapat hazaérkeztéig.

Illusztráció
A történet több szempontból is érdekes volt számomra. Egyrészt hihetetlenül izgalmasnak tartom, ha egy szerző vállalkozik arra, hogy egy sportot, a versenysport szemszögéből megközelítve helyezzen a története fókuszába. Nem csak úgy légből kapott ötletként, hanem mondjuk szakértői támogatással, segítséggel (ha ő maga nem érintett személyesen annyira a témában). A kötet végén kiderült, hogy a Húzós szerelem nem véletlenül tűnt hitelesnek ebből a szempontból. Másrészt ezt az egész témát Greff Magdi beágyazta egy olyan történeti háttérbe, amivel még egy csavart vitt a sztoriba: az 1980-as évek magyar viszonyait. A megfigyeléseket, a kémkedéseket, a retorziókat, az óvatoskodást, a tabusítást. Azt, hogy fennakadunk olyan dolgokon, mint hogy kinek a szülei mikor hagyták el az országot, de elsiklunk bántalmazások (legyen az szóbeli vagy tettleges), a kirekesztés és egyéb olyan emberi tényezők felett, melyeknek alapvetően sokkal, de sokkal fontosabbnak kellene lennie annál, mint hogy ki hogy félti és óvja a saját pozícióját és hatalmát.

Sok esetben egyébként – ha nem történt volna állandó és jellegzetes utalás a ’80-as évekre, nem is feltétlenül éreztem volna a mentalitásban és az elbeszélésen uralkodó hangulatban különbséget a mai közhangulattal szemben. Amikor fellapoztam a könyvet például tökéletesen megfeledkeztem arról, hogy nem „mai” történetet olvasok, bár a Danubius Rádió mindjárt fejbe kólintott egy kicsit. Tök jók voltak egyébként a vissza-visszatérő zenei utalások és a korszak tipikus tárgyainak, szokásainak felemlegetése, de olykor úgy éreztem, hogy kicsit túlzásba esett az elbeszélő, mint Szőke „kajánul” való vigyorgásaival, mely (mármint a jelző) olykor átragadt Ádámra is. Ezek miatt olyakor elidegenedtem a történettől. A karaktereket alapvetően nem igazán tartottam egyedieknek, bár attól, hogy a jelentősebb szereplők más-más kultúrából, eltérő szocializációs közegből érkeztek, hihetetlenül jól biztosította, hogy a sztorit (és a korszellemet) több nézőponton/szemüvegen keresztül is megismerhessük – a disszidens szülők gyermekétől kezdve, a szabadabb északról érkezett fiún át, egészen a közvetlen szovjet uralom alatt nevelkedő, hűvös, ám szabadságra vágyó lányig. Érdemes ezekre is figyelmet fordítani olvasás közben.

Blogturné Klub


A turné állomásai

10.23. - Sorok Között
10.25. - Szembetűnő
10.27. - Spirit Bliss
10.28. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték


A történet főhősei olyan fiatalok, akiknek a kajakozás az életük, a könyvet pedig a háromszoros olimpiai bajnok, Kovács Kati is ajánlja. A mostani játék során magyar kajakos sportolóinkat rejtettük el, a képeik alapján ismerjétek fel őket, és írjátok be a nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése