2017. december 1., péntek

Váróterem - 2017. december

Több hónapos kihagyás után decemberben ismét jelentkezem a Váróterem rovattal, hiszen a kiadók több olyan sorozatot és izgalmas meglepetést tartogattak erre a hónapra, amire talán érdemes külön is felhívni a figyelmet. Egyrészt érkezik Szaszkó Gabriella: Pennington-testvérek sorozatának második része, a Beszélj hozzám, másrészt pedig végre valahára kigubancolódik a báró és Mili kapcsolata Böszörményi Gyula sorozatának záró részében. Ha pár éve valaki azt mondja, sorozatokért fogok rajongani…elképzelhető, hogy jól megmosolygom. Ezek mellett a Jaffa Kiadónál érkezik a Csinszka verseit közlő kötet, ami újabb különlegesség a kiadó kínálatában. De nem lövöm le a poént, nyolc decemberi újdonságot gyűjtöttem össze, kellemes szemezgetést hozzájuk!



Maxim Könyvkiadó

Wendy Holden: Túlélőnek születtünk
Várható megjelenés: december 11.
Fordította: Stier Ágnes
Terjedelem: 400 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
A történet az 1940-es években, Kelet-Európában játszódik. Az olvasók három nő sorsát követhetik nyomon. Mindhárman úgy gondolják gyermeket várnak, de elszakítják őket férjeiktől, mielőtt biztossá válna. Rachelt Auschwitzba küldik, de nem tudja, hogy a férjét lelőtték. Priska és a szerelme együtt utaznak oda, de azonnal szétválasztják őket. A szintén Auschwitzba került Anka hiába reméli, hogy viszontláthatja a férjét. Miután családjuk többi tagját elgázosították, a három fiatalasszony eltökéli, hogy ragaszkodnak ahhoz, ami megmaradt nekik: életükhöz és születendő gyermekükhöz. Miután eltitkolták állapotukat a hírhedt náci orvos, Josef Mengele elől, dolgoztatják, és majdnem halálra éheztetik őket, mindennapos rettegésben élnek, hogy állapotukat felfedezi az SS. Mindannyian azt hiszik, hogy meg fognak halni, de aztán csoda történik.

Jennifer Niven: Veled teljes a világ
Várható megjelenés: december 11.
Fordította: Béresi Csilla
Terjedelem: 400 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Libby Strout Amerika legdagibb tinije. Édesanyja hirtelen halála után kezdett el hízni a négy fal között. Most mégis ki kíván merészkedni az emberek közé, suliba járni, hogy kipróbáljon minden, az élet kínálta lehetőséget. Jack Masselinnek van egy titka: nem ismeri fel az arcokat. Igyekszik a menő srác látszatát kelteni, egészen addig, amíg nem találkozik Libby-vel. Ők ketten belekeverednek egy kegyetlen gimnazista játékba, aminek közös büntetés lerovása és lelki tanácsadás a következménye. A két fiatal először haragszik egymásra, majd minél több időt töltenek együtt, annál kevésbé érzik egyedül magukat. Fokozatosan elmélyülő szerelmük egész világukat megváltoztatja.

Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám
Sorozat: Pennington-testvérek (2)
Terjedelem: 416 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Amy ​Forester élete nem könnyű; úgy tűnik, senki sem érti meg tetteinek mozgatórugóit. Amy a híres íróval, David Penningtonnal él párkapcsolatban. A férfi nem olyan régen publikálta gyerekkori memoárját, amiből ország-világ számára kiderül, hogy Amy korábban az író bátyjával, Chrisszel járt jegyben. David bátyja öngyilkossága után határozza el, hogy megosztja mindenkivel gyermekkora borzalmait, alkoholista édesanyjuk bántalmazásait és zűrös kapcsolatát Amyvel. Amy a rágalmazások után dönt úgy, hogy megírja a saját történetét, és elmélyed a múlt eseményeiben. Emlékeit a Pennington fiúkról egészen a megismerkedésüktől kezdi, majd elmeséli Chrisszel való kapcsolatát, és azt, hogy milyen is volt egy súlyosan önbántalmazó fiú és drogfüggő testvére mellett élni. Bár az írás ad némi megkönnyebbülést neki, de a visszaemlékezés és Chris halálának közelgő évfordulója feltépi a fájó sebeket. Vajon sikerül majd Amynek a felszín felett tartania Davidet? Túlélheti szerelmük a próbatételt? Egyáltalán lehetséges egy elvesztett személy árnyékában felépíteni egy párkapcsolatot?

 Könyvmolyképző Kiadó

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Sorozat: Ambrózy báró esetei (4)
Várható megjelenés: december 12.
Terjedelem: 496 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
1894 kora tavaszán a fiatal Ambrózy Richárd báró elveszítette bal karját, és vele lelkének azon részét is, mely gyöngéd érzelmekre tette képessé. Ama borzalmas éjszaka hét esztendővel később még mindig sötét árnyat vet az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb magánzó detektívjének életére, és ha ez még nem volna elég, a múlt kísértetei ismét felbukkannak. 1901-ben Ambrózy báró nősülni készül, ám az oltárhoz vezető utat hátborzongató gyilkosságok sora szegélyezi. Vajon képes lesz-e Mili kisasszony, a detektív hű társa és tanítványa egyszerre megküzdeni a régmúlt és a jelen szörnyetegeivel? Nem kétséges, hogy igen, hisz rafinériája és makacssága végtelen – ám az már közel sem tudható ily biztosan, hogy közben ő maga mit veszít el. A békebeli bűn- és szívügyek végső titkai, melyek a Leányrablás Budapesten, A Rudnay-gyilkosságok és az Ármány és kézfogó című regényekben nem fedték fel magukat, a sorozat eme záró kötetében végre kilépnek a fényre.

Istók Anna: Éhes felhő a napot
Várható megjelenés: december 5.
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Nóra életében hatalmas törés volt; otthagyta az egyetemet, és két évig Londonban dolgozott pincérnőként. Ám most az apja infarktusa miatt haza kell térnie, szembenézni a múlttal, és egy fájó szerelem emlékével. De mi történt pontosan a testvére, Zsóka halála körül? Miért bukkan fel újra, és újra Csongor, a vonzó sógor? Ha mélyek a sebek, akkor is van bűnbocsánat? Míg Nóra lépésről-lépésre halad a múlt megismerésében, lassan kialakul benne az elképzelés a saját jövőjét illetően is: szenvedélyévé válik a főzés. A zamatos, pikáns ételek megálmodása közepette Nóra érzelmei egyre magasabb lángon forrnak. Vajon sikerül-e élete fő művét kifőznie: a saját boldogságát? Lélektani kaland és ínycsiklandozó gasztroregény a nehéz szerelem ösvényein járóknak.

Cartaphilus

Barbara Leaming: Kennedy özvegye
Várható megjelenés: december 6.
Terjedelem: 320 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Jackie ​Kennedyt mintha celebnek teremtette volna a sors. Szép volt és tehetséges, jó családból származott, kitűnő iskolákba járt. Születésétől megvolt benne a vágy és az ambíció, hogy kilógjon a sorból. Talán mert megérezte az új idők szelét, idegenkedett attól, hogy a főiskola után magától értetődő módon feleségül menjen egy hozzá illő státuszú fiúhoz. Amerikaiként is Európa felé kacsingatott. Egyvalamit szilárdan elhatározott: amit csinál, az semmiképp ne legyen unalmas és átlagos. Ezt a célját el is érte. Férjhez ment a háború utáni Amerika nagy ígéretéhez, a sármos és gazdag szenátor-, majd elnökjelölthöz, John F. Kennedyhez. Jack és Jackie: ők lettek a hatvanas évek álompárja, lepipálták még a hollywoodi filmcsillagokat és a rocksztárokat is. Iszonyatos árat fizettek érte. A stílusikon címlapmosolya mögött megalkuvás, fájdalom, magány és érdekkapcsolatok hálózata rejtőzött. Két újszülött gyermekét temette el. Túlélte férje halálát, túlélte kettejük mítoszának halálát, túlélte, hogy a nemzet özvegyének dédelgetett szerepe helyett a milliárdos görög hajómágnás feleségének, egyszersmind az árulónak a szerepét osztotta magára. Három évtizeden át menekült a felépített élet hamisságai, a romba dőlt mítoszok emlékei, saját félelmei elől. Alkoholba, neurózisba, rossz és még rosszabb kapcsolatokba. Barbara Leaming életrajzi kötete pontosan, hitelesen, de szokatlan pszichológiai szemszögből ábrázolja a huszadik század egyik legfontosabb mellékszereplőjét. Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis életét már számtalanszor mérlegre tették, vizsgálták és megírták, de csak ez az újabb portré érteti meg velünk, ki is volt valójában ez a kivételes asszony.

Libri

Homonnay Gergely: Az Elnökasszony
Várható megjelenés: december 15.
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Erzsébet ​Fenevadova, a szőrös fülű bajszos polihisztor, díva és szupermodell az ország legbefolyásosabb bundása. Igazi véleményvezér macska, akinek útmutatásaira szomjazik a nép. Napi huszonkét órás alvása és egyéb bokros teendői mellett ezért szakított időt arra, hogy lediktáljon egy újabb remekművet első számú szolgájának, Gergelynek. Erzsébet nem rejti véka alá a véleményét. Legyen szó bármiről, bátran osztja az észt, és minden szava azt bizonyítja, hogy joggal pályázik az elnökasszonyi posztra. Nála ugyanis nincs tökéletesebb lény e földtekén. A könyvben lerántja a leplet minden két- és négylábúról: megismerhetjük a menhelyről kukázott félszemű albínó macska eltitkolt múltját, de bepillantást nyerhetünk Erzsi féltve őrzött magánéletébe is.

Mert a Csodának nincsen párja – Csinszka összegyűjtött versei
Várható megjelenés: december 12.
Terjedelem: 176 oldal
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
"Az Ady verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy képeket, mint tudod nem én festem - de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba - ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok." Boncza Berta, Csinszka (1894-1934) különleges teremtés volt, aki világéletében többre vágyott az apródszerepnél. A magyar és svájci leánynevelő intézetekben nevelkedő, de a családi és társadalmi konvenciók ellen lázadó fiatal lány kezdettől fogva művészi karrierről álmodozott. Levelezett költőkkel, köztük Ady Endrével, járatta a Nyugat című folyóiratot, francia és német irodalmat olvasott. Sokoldalú tehetséggel áldotta meg a sors, a művészet számos területén kipróbálta magát. Rajzolni tanult, verseket, novellákat, szépirodalmi igényű leveleket írt, lelkesedett a fotográfiáért. Szépsége, érzékenysége, tehetsége sokakat megérintett és megihletett. Felesége és múzsája lett Ady Endrének, majd később Márffy Ödönnek, azonban ő nem érte be ennyivel, "saját jogán" akart művész lenni, és maradandót alkotni. Kéziratai sokáig fiókban maradtak, verseit először csak 1931-ben jelentette meg. A Mert a Csodának nincsen párja című kötet Csinszka jelenleg fellelhető összes versét gyűjti egybe. Az 1931-ben közzétett első és egyben utolsó verseskötetéhez képest - Csinszka közgyűjteményekben található levelezésének, memoárjainak és a korabeli sajtónak az áttekintésével - újabb és újabb, eddig ismeretlen szövegek kerültek elő. E könyvben a diáklány, majd feleség, múzsa és költő verseit, rajzos kéziratait, versben megírt üzeneteit, leveleit olvashatjuk, számos, máig kiadatlan költeménnyel együtt.

2 megjegyzés:

  1. Nem tudjuk véletlen Frei Tamásnak nem lesz új könyve ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén - úgy látom - már biztosan nem. Eddigi könyveinek kiadója (Alexandra) oldalán sem látok beharangozót vagy előrendelhető új könyvet tőle.

      Törlés