2018. február 24., szombat

Varga Bea: A siker tintája

Varga Beát, vagyis On Sait a többség sci-fi és fantasy íróként ismerheti, ám nemrég megjelent a Könyvmolyképző Kiadónál egy hiánypótló írástechnikáról szóló könyve, A siker tintája. Ismerd meg a Blogturné Klub négy bloggerének véleményét a könyvről, és a turné végén, ha ügyes és szerencsés vagy, nyerhetsz egy saját példányt!

Varga Bea: A siker tintája
Megjelent: 2017.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: tanácsadó, írástechnikai kisokos
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 280 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Kreatív ​írás alapmű a szórakoztató irodalomban. Formabontó szakmunka. Írástechnika, szakmai alapok, sikerreceptek. Mi alapján döntenek a lektorok egy kézirat sorsáról? Melyek a leggyakoribb dramaturgiai hibák? Milyen írói eszköztárra van szükség a romantika, fantasy, sci-fi, krimi, kalandregény és horror írásához? Mitől jó egy young adult regény? Hogyan írjunk mesekönyvet? Szabotál a múzsa? Írói válság és lelki élet. Mikor okoz írói görcsöt külső hatás, és mikor belső probléma? Mit jelent más-más embernek a siker? Milyen kisiklások lehetnek az írói életút során? Interaktív, szórakoztató írói kalandkönyv. Az izgalmas témák rendhagyó módon kerülnek terítékre, ugyanis ezt a könyvet nem elolvasni, hanem lapozgatni kell. Két nagyobb úton haladhatsz, az egyik a kezdő, másik a gyakorlott íróknak szól. Lapozz oda, ami kíváncsivá tesz! Kalandra fel! Ismerd meg a könyvkiadás titkait.

Illusztráció

A siker tintája olvasása közben többször is át kellett értékelnem, hogy milyen minőségemben is figyelem a sorokat. Nem titok, szerintem már unásig ismételtem, hogy 2017-ben nagyon szerencsétlenül válogattam össze az olvasmányaimat, ami talán elsősorban a young adult könyvek túlsúlyának is köszönhető. Ez olykor a Könyvmolyképző Kiadó könyveit is érintette (persze, nem kizárólagosan, mindjárt kiderül, miért is írom ezt). De bevallom, igenis kapóra jött, hogy pont e kiadó gondozásában és egyik legnépszerűbb szerzőjének tollából jelent meg egy írástechnikai kalauz, ami által úgy éreztem, kicsit a kulisszák mögé láthatok. Nem mellesleg, mint olvasás közben kiderült: ez a könyv leginkább a young adult és new adult témák iránt érdeklődők (leendő szerző, szerkesztő, olvasó) számára nyújt betekintést. Kézenfekvőnek tartottam hát, hogy első kézből kapjak információkat az írás és szerkesztés menetéről, s kicsit megpróbáljam megérteni a folyamatot, minthogy a továbbiakban élből elutasítsam a young adult könyveket (amin egyébként már többször is elgondolkodtam – mint ahogy azon is, hogy ebben az esetben nem találkozhatnék olyan csodákkal, mint Csendes Nóra Zápor utcája, ami szintén Vörös Pöttyösként jelent meg 2016-ban).

Illusztráció
Másfelől, miközben egyre mélyebb merészkedtem a könyvbe, rá kellett jönnöm, hogy a kutatói énemet és a néha túljáratott kritikai attitűdömet kicsit háttérbe kell szorítanom. Ez előbbi viszont kicsit furán érintett, tekintve, hogy szerintem kizárólag a sztereotípiák mentén megírt történet (amit néhol sugallatként éreztem a kötet lapjain - persze, lehet, hogy teljesen indokolatlanul) nem is igazán lehet több, mint közhelyek és általánosítások halmaza. S abban az esetben, ha – tegyük fel – egy young adult szerző valami új üzenetet/látásmódot/tanulságot szeretne megfogalmazni, s nem a klisék mentén szerveződő könyvvel előrukkolni, akkor mégiscsak szükség van arra, hogy a felszín alá merészkedjen, és némi kutatómunkát végezzen.  Erre egyébként maga a szerző is felhívja a leendő szerzők figyelmét: a korszak, a helyszínek, a karakterek és nagyon sok apróság megalkotásában nem hátrány, ha pontosan tisztában vagyunk azok mibenlétével, jelentőségével, stb. Érdekes volt a szintén kapaszkodóként összegyűjtött jellemzés arról, hogy a férfi és női olvasók számára mi a fontos egy YA-sztoriban. Mert egyrészt ez igenis fontos szempont, amit olykor figyelmen kívül hagynak a szerzők (vannak műfajok és történetek, ahol ez talán nem bír akkora súllyal, mint itt), másfelől pedig olykor meglepve tapasztaltam, hogy a jellemzés alapján mennyire komplexen értelmezem a történeteket. Ezt nem önfényezésképpen írom, hanem mert részben ez az egyik válasz, amit kerestem a bejegyzés elején feszegetett kérdésemre.

A siker tintája azt hiszem nagyon sok mindenre rávilágított (praktikák, jellemzők, zsáner/téma/műfajiság fogalma), és rengeteg kérdésre megkaptam a választ, amire így – jó néhány young adulttal a hátam mögött – kíváncsi voltam. Sok evidenciával találkoztam a könyvben, amit alapvetően pozitívumként éltem meg, mivel azt hiszem, egyre nagyobb szükség van arra, hogy az alapok (amiket evidenciának tartunk ugyan, pedig sok esetben a gyakorlatban kibukik hiányzó tudásként/ismeretként) következetesen szemléltetve, jó stílusban kerüljenek az érdeklődők elé. Ebből a szempontból nagyon tetszettek a példák, a feladatok és hogy kérdések alapján opcionálisan haladhattam a könyv fejezeteivel. A siker tintája tehát nagyon hasznos alapmű a leendő YA-szerzők és szerkesztők számára, illetve a hozzám hasonló érdeklődők is sok érdekességre bukkanhatnak benne. A kötet érthető és átlátható képet nyújt az írás és szerkesztés folyamatáról. Egyetlen dolgot emelnék ki, amit hiányosságként éltem meg a négy írói (és a szerkesztői) attitűd között: ez pedig az alázat. Íróként higgyük el, hogy a kritika nem a személyünknek szól, hanem a történetnek, s szerkesztőként/lektorként higgyük el, hogy személyes ellentéteink ellenére, valaki írhat jót, jól. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

02.17. - Spirit Bliss
02.23. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Mivel Bea korábban sci-fi és fantasy regényeket írt, ezért a mostani feladatotok az, hogy a turné állomásain található képek alapján híres sci-fi és fantasy írókat ismerjetek fel. Írjátok be az adott író teljes nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése