2018. május 19., szombat

David Walliams: Az éjféli banda


A Kolibri Kiadó jóvoltából jelent meg a hazánkban is kedvelt David Walliams legújabb gyermekkönyve, Az éjféli banda, amelyben éjszakai kalandokra indulhatunk egy kórházszobányi kis beteggel. Az eredetileg 2016-ban megjelent történetet Vereckei Andrea fordításában olvashatjuk.

David Walliams: Az éjféli banda
Kolibri Kiadó, 2018, 470 oldal 


A David Walliamstől való első olvasmányom, A nagy szökés után izgatottan vártam a következő újdonságot, mely Az éjféli bandában öltött testet a Kolibri Kiadó gondozásában. Ismét egy vaskos kötet, a maga 470 oldalával egy egész regénynek beillene. Nemcsak gyerekként illetődnék meg ekkora terjedelemtől, de olykor még felnőttként is elgondolkozom, belevágjak-e. Persze, aki már olvasott valaha is Walliamstől, már tudja: megéri belevágni a történeteibe, hiszen az a vaskos kötet a végén egy fantasztikus utazássá válik. Így történt ez ebben a történetben is.

www.worldofdavidwalliams.com
Egy omladozó épületben, a Lord Funt Kórházban járunk, mely régestelen-rég megérett a bontásra, s mégis: milyen jó, hogy a bontási ukáz még várat magára. Az omladozó épület falai között ugyanis olyan kis közösséget találunk, akiknek történetét érdemes közelebbről is szemügyre vennünk. A testi gyógyulás mellett ezek a gyerekek olyan eszközöket tudnak bevetni egymás és önmaguk gyógyítására, melyre a naiv orvos, Dr. Luppers, a főnővér vagy éppen a Magányos fickó néven futó rémisztő portás egészen biztosan nem gondol. Az éjféli banda tagjai ugyanis (melyet negyven éve a kórház gyermekosztályának aktuális kis csemetéi alkotnak), azon ügyködnek, hogy teljesítsék egy betegtársuk egyik naaagy kívánságát.

David Walliams és Tony Ross
Walliams ismét egy olyan témához nyúlt, ami (sajnos) sok gyereket érint, s ami olyan gyerekeket is megmozgathat, akik bár maguk nem érintettek, valamiféle személyes érintettségük mégis van a betegség-gyógyulás élethelyzetével kapcsolatban. A történet sok kérdésre választ adhat, sok kérdést felvethet, s csakúgy, mint az eddigi Walliams-történetek, tökéletes lehetőséget biztosít a továbbgondolásra, mély beszélgetések indukálására. Azt hiszem, részben ebben rejlik Walliams zsenije. A másik pedig a hihetetlenül érzékeny elbeszélés, a gyerekekre szabott világ megteremtése, melyet bár felnőttként is érdeklődéssel ismerek meg, valahol legbelül tudom és érzem, hogy a szerző összekacsint a gyerkőccel: igazából, ez a te könyved, a te világod, neked írtam és neked akarom elmesélni. 

Forrás
Számomra ez roppant felemelő érzés volt már A nagy szökés olvasásakor is, s nagyon örültem, mikor Az éjféli bandában is felfedeztem ugyanezt. Az éjféli banda tehát abszolút nem okozott csalódást, annak ellenére sem, hogy számomra a téma miatt A nagy szökés kicsit többet adott. A bejegyzés elején említett terjedelem ugyanakkor ebben az esetben is másodlagos, senkit ne ijesszen el! A célközönségre szabott szerkesztés, a kiemelések, Tony Ross zseniális illusztrációi, a sok vicces kiszólás mind-mind gördülékennyé teszik a haladást a történetben, s garantálják a jó szórakozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése